Земеделският министър Мирослав Найденов кани пенсионери да следят цените | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ ангажира безплатно пенсионерите - да докладват за цените

Webcafe.bg 11.03.2011, 15:39 (обновена 11.03.2011, 16:52)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

"В България никой за нищо не ангажира пенсионерите, защо да не ги ангажираме ние?", възкликна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод лансираната от него идея пенсионери да следят за движението на цените на хранителните стоки

Експертите, които ще наблюдават цените на хранителните стоки, ще ангажират пенсионери да им помагат. Новината за "ангажимента" съобщи днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който обсъди с икономисти идеята за звеното, което - според намеренията на управляващите - ще се бори със спекулата, като следи движението на цените и информира премиера.

Звеното се свиква следващата седмица.

"Нека ангажираме за нещо пенсионерите, защото те са най-голямата част от българското общество и са потърпевши", обясни Найденов. Той даде за пример Словения, където - при преминаването към еврото през 2007 г., пенсионерските организации подавали всеки ден данни за най-ниските цени, което предизвикало определен натиск на пазара.

"Така в Словения са успели да се спасят от инфлацията при прехода към общата европейска валута. Това е един добър опит - защо да не го проучим и да се възползваме там, където може?",  коментира Найденов.

"В България никой за нищо не ангажира пенсионерите, защо да не ги ангажираме ние?", попита министърът.

Трудът на пенсионерите ще е безплатен - на доброволчески начала. Няма как да ги финансираме, но те са част от нашето активно гражданско общество, каза Мирослав Найденов.

След работна закуска с икономисти...

Земеделският министър лансира идеята си след работна закуска с икономисти, на която обсъди идеята за новата структура, която ще се бори с цените. Сътрапезниците му обаче разкритикуваха идеята.

Председателят на УС на Института за пазарна икономика Красен Станчев  обясни, че не знае какво означава следене и наблюдение на цените. "По принцип, когато има ценоразпис, той дава достатъчно информация и за потребителите, и за производителите. Тези роли непрекъснато се сменят и затова всяка  правителствена комисия, която се занимава с регулиране на цените, води до отрицателни и вредни последици", каза той. Според него вредни ще са последиците и за потребителите, и за производителите, и за самото правителство.

Станчев припомни, че в България в последните 20 години е имало 4-5 такива опита и всичките са били с лоши резултати. Икономистите дали съвет на министъра да отчете този негативен опит и по никакъв начин да не се противодейства на естествени пазарни процеси при договаряне на цените.

Друг от съветите бил да не се налагат марксистки възгледи за това какво е ценообразуване, което според  тях се усеща много често в последните няколко седмици.

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии пък е категоричен, че незабавен ефект няма да има. Дългосрочна полза от такава комисия, според него, може да има, ако тя има чисто аналитична функция и така общество стане по-информирано за това как се образуват цените. За да стане това обаче, според него, групата не трябва да бъде подчинена на правителството, а да има независим характер.

Въпреки това обаче Найденов смята, че работната експертна група е едно добро начало. "Оттук нататък на базата и на коректива, който имаме, ние не трябва да изкривим това добро начинание в нещо по-различно", каза Мирослав Найденов.

Министърът сподели, че не е икономист и не знае дали точно министърът на земеделието е трябвало да бъде председател на експертната група. Но е поел този ангажимент и ще работи.

След "Атака" и БСП призова днес за таван на цените 

Не само в кабинета, но и в парламента обаче продължават да мислят с определи възгледи за ценообразуването. Днес и БСП призова за таван на цените, след като наскоро същото поискаха и от "Атака".

Социалистите призоваха правителството да сложи таван на цените на храните и енергийните продукти. Съзнаваме, че това е непазарна мярка, но предлагаме тя да се въведе за определен период от време, заяви от името на левицата Ангел Найденов, който прочете декларация от трибуната на парламента.

Според социалистите това е единствената мярка, която ще се разбере и одобри от хората. Не може цените в най-бедната държава в ЕС да бъдат по-високи отколкото в другите страни-членки, отбеляза Найденов.

Дизелът в 11 европейски страни е по-евтин, отколкото у нас, посочиха левите, като подчертаха, че в 20 държави от ЕС има фиксирана минимална работназаплата, като в 16 от тях тя е била увеличена заради кризата. След което предложиха още доходите у нас да се индексират с размера на инфлацията. По тяхно време имаше подобно предложение за пенсиите, но тогава тройната коалиция го отхвърли...

Oще: бсп  герб  горива  звено  икономисти  мирослав найденов  пенсионери  спекула  стоки  храни  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 13.03.201111:06

Само пленум остана и сме у 1984-та.... наща или на Оруел се тая Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

1 randome | 12.03.201113:03

безплатен труд НЯМА (дори на ПенЦионери)....
това ще си е чисто "доносничество".....
не че не трябва да се контролират цените (май става със закони...../например максимална печалба.....ма кой да ти следи такива работи....те сересетата са по важни).
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани