ВТБ няма намерения да спасява КТБ | webcafe.bg
newscafe

ВТБ няма намерения да спасява КТБ

Webcafe.bg, по РИА Новости, Ведомости
24.06.2014, 09:14 (обновена 24.06.2014, 12:38)
ВТБ

Инвестицията на ВТБ за 30 млн. евро може да приключи с национализация

Групата ВТБ не планира да участва в докапитализацията на българската КТБ, която изпитва финансови проблеми, пише руската информационна агенция РИА Новости, като се позовава на източник от ВТБ.

"Ние имаме акции на сума под 10 милиона евро, цялата сума е хеджирана. Нямаме намерение да спасяваме банката и да участваме в увеличаването на капитала й", казва източникът на РИА Новости.

В свой материал руският "Ведомости" цитира Атанас Бостанджиев от "ВТБ Капитал", който потвърждава, че компанията няма планове да финансира банката. Изданието припомня, че преди година групата ВТБ купи пакет с акции в българската банка на стойност 29,7 млн. евро от инвестиционната компания Dewa International. Договорът предвиждал тригодишни put- и call-опции. Миналогодишната инвестиция на "ВТБ Капитал" в българската КТБ може да завърши с национализация на банката, обобщава "Ведомости".

Според изданието БНБ е обещала да проведе в рамките на 10 дни независим одит на КТБ, а след това да впише дяловете на акционерите и да привлече оставащите средства от държавната Българска банка за развитие и местния Фонд за гарантиране на влоговете.

Според информацията, вече са проведени предварителни преговори с основните акционери за подкрепа на КТБ и ако в рамките на месец те не дадат резултат, банката ще бъде национализирана. Всички необходими стъпки по рекапитализацията на банката ще бъдат осъществени до 20 юли, за да може в 9 ч. на следващия ден КТБ да се отвори за работа с клиенти.

РИА Новости съобщава, че през изминалата седмица 20% от депозитите в КТБ са били изтеглени, което е принудило мениджмънта на банката да се обърне към централната банка за спешна помощ. Поведението на вложителите е провокирано от заявлението на най-големия кредитополучател, според РИА - Делян Пеевски, за това, че мажоритарният акционер на банката Цветан Василев е подготвял убийството му. Василев отрича всички обвинения.

Oще: бнб  втб  втб капитал  ктб  специален надзор  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани