Правителствената криза повлече и бизнеса | webcafe.bg
newscafe

Правителствената криза повлече и бизнеса

Webcafe.bg
28.07.2014, 12:02 (обновена 28.07.2014, 12:12)
нси

Снимка: © Sofia Photo Agency

Втори пореден месец рязко влошаване на бизнес прогнозите

Влошаване на бизнес климата за втори пореден месец и негативни очаквания за икономиката през следващите 6 месеца - това отчита Националният статистически институт на базата на анкети сред мениджъри в редовния си анализ на стопанската конюнктура.

Във втория месец на правителствената криза условията стават по-неблагоприятни във всички отрасли на икономиката - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Общият показател на бизнес климата пада с 3.2 пункта, показват данните на НСИ.

В промишлеността бизнес климатът се влошава с 2.1 пункта в сравнение с юни, което се дължи на влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Намалява осигуреността на производството с поръчки. Има очаквания за съкращаване на персонал в сектора през следващите 3 месеца.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа
среда и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава засилване на
негативното им въздействие.

През юли индексът на бизнес климата в строителството се понижава с 3.0 пункта заради засилените негативни очаквания на строителните предприемачи за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на строителите. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

В средата на юли строителните фирми предупредиха, че ще спрат да извършват дейности по европроекти, поръчани от държавата, заради дълг към строителния бранш в размер от над 1 млрд. лева. Строителната камара излезе с тази препоръка, докато не се намери решение за възстановяване на финансирането им.

В търговията на дребно бизнес климатът се влошава с 6.2 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на дейността в отрасъла.

Очакванията на търговците за продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Индексът на бизнес климата в сектора на услугите намалява с 2.8 пункта през юли поради влошаване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

 

Oще: бизнес  бизнес климат  влошаване  икономика  промишленост  строителство  търговия  услуги 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 29.07.201409:36

и ся как да стане това потребление? така от въздуха ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 28.07.201420:29

Потребление имах предвид, моя грешка. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 28.07.201413:08

То търсене има...ама няма пари за плащане Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 28.07.201412:28

Ох, някой хора започват да откриват, че не можеш да правиш "бусинес" без търсене. Усмивка Колко им съчувствам само.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани