Според Трансперънси интернешънъл корупцията в Гърция, без политическата, струва на страната 800 млн. евро през 2009 г. | webcafe.bg
newscafe

Рушвети за 850 млн. евро дадени в Гърция за година

Webcafe.bg
02.07.2010, 17:02 (обновена 02.07.2010, 18:14)
протест в Гърция

Гърците не спират да протестират от февруари насам срещу драстичните мерки за икономии, предприети от кабинета на ПАСОК. Но и пликовете с подкупи, наричани в Гърция "факелаки", си вървят...

Корупцията е сред основните причини за кризата в Гърция - за миналата година по данни на Трансперънси интернешънъл тя е струвала 800 млн. евро само в държавния сектор.

Проучването на организацията е направено на база телефонни интервюта, осъществени през втората половина на 2009 г.

"Корупцията е една от основните причини за икономическата криза в Гърция", казва Арис Сингрос, директор на гръцкия клон на "Трансперънси интернешънъл" пред EU Obsrver.

Сингрос представи пред Европейския парламент резултатите, от които става ясно, че корупционните практики костват на страната между 717 млн. евро и 857 млн. евро - с 40 млн. евро повече спрямо година по-рано.

Най-разпространена е корупцията в държавния сектор, като 9.3% от домакинствата са отговорили, че им е бил искан подкуп за ускоряване на административни процедури, да получат добро лечение в болницата или да избегнат пътна глоба. Средната стойност на подкуп за обществени услуги за 2009 г. е била 1355 евро.

Подкупи се плащат и на частници - 5.3% от участниците в проучването са отговорили, че са платили средно 1671 евро на частния сектор.

Изследването не включва корупцията по високите етажи или големи нарушения, свързани с ДДС, което би увеличило неимоверно сумата за подкупи.

Oще: гърция  корупция  криза  подкупи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани