Депутати посетили частно и Тайван | webcafe.bg
newscafe

Депутати посетили частно и Тайван

Webcafe.bg, по bTV
23.01.2014, 11:40 (обновена 23.01.2014, 12:07)
тайван

Румен Йовчев от БСП знаел, че има риск от дипломатически скандал

Нов скандал с депутатски далечни пътешествия - докато Страхил Ангелов от БСП преоткривал Сирия, четирима народни избраници са посетили Тайван по време на парламентарната ваканция, въпреки че председателят Михаил Миков ги е посъветвал да не го правят. Това са Румен Йончев (КБ), Венцислав Лаков ("Атака"), Петя Раева (ДПС) и Владимир Тошев (ГЕРБ).

Целта на визитата им е „развитие на бизнес отношенията между двете държави", което буди недоумение на фона на това, че България няма дипломатически отношения с Тайван. Европейският съюз, САЩ и Русия не признават Тайван като отделна от Китай държава.

Оказа се, че четиримата депутати пътували до Тайван като частни лица, а пътуването им не струва нито стотинка на държавата - разходите плаща страната - домакин.

„По никакъв начин не сме изразили позиция на българската държава. Целта на посещението беше запознаване със страната", коментира в парламента Венцислав Лаков от „Атака". Той и колегите му посетили хай-тек парк, културни забележителности и историческия музей на страната.

„Идеята е, че като държава с много голям икономически растеж, те би могло да инвестират в българско предприятие", обобщи Лаков, който се похвали, че има тайвански телефон, компютър и таблет.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира пред bTV, че подобни визити крият риск от дипломатически скандал при разминаване с официалната позиция на страната и гостуващите депутати. Също така те могат да се използват с пропагандна цел от канещата държава.

В БСП са напълно наясно с рисковете. „"Такива посещения са правени в рамките на последните 15-20 години. Всеки път, когато има такова посещение, обикновено следва една нота от Китайското посолство или външно министерство, в която има известна доза протест. Това е част от стандартната практика в международните отношения, очаквам, че такава ще има и този път", заяви червеният депутат Румен Йончев.

Oще: венцислав лаков  владимир тошев  дипломация  народно събрание  петя раева  румен йончев  тайван 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани