БСП зажужа заради втората лява листа | webcafe.bg
newscafe

БСП зажужа заради втората лява листа

Webcafe.bg
14.01.2014, 14:14 (обновена 15.01.2014, 08:51)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Битка между лидера и неговия наставник

Няма да допуснем да се разруши къща, за да се построи нечия колибка. Така лидерът на БСП Сергей Станишев (виж вдясно) коментира днес инициативата за втора лява листа на евроизборите, регистрирана от АБВ с водач Ивайло Калфин. Тези, които участват в други листи, автоматически отпадат от БСП - без някаква форма на партийно решение, каза Станишев.

Напускането на Ивайло Калфин трябва не да ни хвърли да обясняваме за "предателството", а да ни накара да се замислим къде сбъркахме, какво не направихме", написа депутатът от БСП Георги Кадиев на страницата си във фейсбук.

Ето цялото му мнение:

"БСП има изключителна нужда от реформа. От смяна на поколенията, нови хора със съвременни идеи и поведение. Хора, които имат мисия, амбиция, мотивация и морал да постигнат целта си. Хора с кауза, готови да дадат личен пример.

Хора, които правят политика не от врата на врата, а от сърце на сърце. Напускането на Ивайло Калфин трябва не да ни хвърли да обясняваме за "предателството", а да ни накара да се замислим къде сбъркахме, какво не направихме.

Напускането на Татяна Дончева, на качествени младежи трябва да ни накара да се запитаме същото. Отнесохме ли се високомерно с тях, унижихме ли ги? Позволихме ли си "приятелски огън", удари в гръб, лични обиди?

БСП винаги е била силна с разнообразието си. Другото означава сектантска, самовлюбена партия с минимален електорат. Аз няма да напускам БСП. Би било много лесно и за мен, и за тези в БСП, за чието статукво съм заплаха. Може би би било и по-уютно и успешно за мен.

Но моята цел и амбиция е не лесният път, а промяната вътре в БСП. Пътят е труден, но си заслужава. И със сигурност ще имам нужда от вашата подкрепа".

Мая Манолова се накокържи за изключване

Зам.-председателят на НС Мая Манолова обяви, че който участва в друга листа - приключва с партията. "В АБВ са опитни политици и не мога да повярвам, че не си дават сметка какво правят. Регистрирането на паралелни листи, независимо дали от друга партия, коалиция или инициативен комитет, е удар срещу единството в БСП и в директна полза на Бойко Борисов и завръщането му на власт. Не биха могли да му направят по-добра услуга", казва Манолова.

"Не разбирам каква е каузата на тези хора. Това е много глупав и безотговорен ход, направен от умни хора. Видяхме колко тежи Ивайло Калфин с подкрепата на БСП за президентските избори. Предстои да видим колко тежи Ивайло Калфин, подкрепен от някои други партии или коалиция", каза Мая Манолова.

Бившият червен депутат Любен Корнезов заяви, че противоборството го натъжава. "Ако се стигне до втора червена листа, това ще е пагубно и за АБВ, и за БСП, и за левицата. Трябва да си подадем ръце, а не да размахваме юмруци. Положението в страната е тежко. Хората са обезверени, обезкуражени, стотици хиляди - безхлебни. На нас ни е нужна като народ обща кауза, а не политически крамоли. Но за това трябват държавници, а не политикани... Задължително е Станишев и Първанов да се срещнат и ако са социалисти и милеят за това, което е създал Дядо Благоев, ще се разберат", казва той в интервю за "Преса".

В интервю за "Труд" пък социологът Кънчо Стойчев заявява, че Първанов може да бъде видян като предател, тъй като войната с Борисов и Цветанов не е приключила.

"Трябва с мяра да играе, за да се окаже полезен критик на статуквото в ръководството на БСП, и отвътре в партията. Няма никакъв проблем Първанов да критикува и отвън, но тогава ще стане като Борисов и като Радан Кънев", заявява Стойчев.

Според социолога фактът, че Сергей Станишев не е взел позиция за имунитета на Волен Сидеров показва "изключително отговорното поведение от страна на Станишев".

"Добър или лош, Сидеров и неговите гласове правят възможен кворума в Народното събрание и функционирането на мнозинството... Да осъдим заслужаващия осъждане Сидеров и да разтурим парламента в момент, в който страната и икономиката вървят в позитивна насока, е безотговорно", казва Стойчев. Макар че БСП никога не са признали гласно, че управлението им зависи от кворума, осигуряван от националистите...

Според Андрей Райчев, Първанов рискува много, защото по-вероятният вариант е да не влезе нито един депутат от АБВ.

Татяна Буруджиева: Първанов остава на стара позиция

"Първанов остава на много старата си политическа позиция, която не успя да защити на конгреса на БСП и дори се отказа от гласуване по нея - да има изключително широка коалиция с всякакви партии вляво и в центъра. Предполагам, че това ще видим в следващите дни и седмици." Това заяви соцдепутатът Татяна Буруджиева.

Тя напомни още, че политиците от АБВ ще трябва да изберат своята политическа принадлежност - или да се разграничат от БСП, или да подкрепят листата, която конгресът на партията, който ще се състои на 8 февруари, одобри.

Oще: бсп  георги кадиев  депутат  ивайло калфин  кънчо стойчев  любен корнезов  мая манолова  предателство  реформа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани