В еврозоната този път обсъждат ситуацията със задлъжнялата с над 900 млрд. евро Италия | webcafe.bg
newscafe

Твърде задлъжнели, за да фалират...

Webcafe.bg
12.07.2011, 13:09 (обновена 12.07.2011, 14:00)
Барак Обама

Снимка: © Getty Images

Републиканците в Конгреса поставят твърде неприятни условия на американския президент Обама, за да дадат съгласието си за вдигане на тавана на дълга - като например да се откаже от ключови свои реформи

Берлускони и Обама са притиснати в ъгъла от дълговете на държавите си. Италия, която има задължения от близо 900 млрд. евро - което е над 118% от БВП, е обсадена от играчи на финансовите пазари.    

В края на миналата седмица те започнаха да разпродават масово държавни облигации на Италия, което доведе до спешна среща на върха в ЕС. Разпродажбата означава повишаване на доходността по тях - т.е. оскъпява се обслужването им.

Днес започна и масово разпродаване и на книжата на Испания. В европейски издания се появиха предупреждения, че световните рейтингови агенции, които са американски, са обявили война на единната валута. 

Банковите акции бяха едни от най-силно понижилите се по европейските борси, Дау Джоунс регистрира спад от 1.2%, а Насдак - 2%.

Преди ден германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Италия трябва да вземе спешни мерки, за да успокои нервните инвеститори и да наложи дисциплина на публичните си разходи.

Ще затрупа ли дългът САЩ?

По същото време президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ако не бъде вдигнат таванът на американския дълг, икономиката със сигурност ще се върне в рецесия, което ще доведе до загуба на милиони работни места. Днес той ще обсъжда с представители на Конгреса бъдещите действия.

Таванът на публичния дълг в САЩ се определя със закон. В момента той е 14.3 трилиона долара - 69% от БВП, и Белият дом настоява да се постигне увеличение с още 2.3 трилиона. Всеки 40 цента, които Съединените щати харчат, са взети назаем.

Проведената вчера среща между Обама и републиканците в Конгреса не доведе до резултат и ситуацията около вдигането на тавана на дълга на страната остава сериозна, съобщи Ройтерс. Липсата на резултат е въпреки натиска върху крайните крила в двете партии за постигане на компромис и решението за провеждане на ежедневни срещи до достигането на споразумение. Срокът за него изтича на 2 август.

Ако таванът на дълга не бъде увеличен, което става с разрешението на Конгреса, САЩ ще изпадне в ситуация на фалит, тъй като няма да може да обслужи облигациите си, чийто падеж настъпва на 4 август.

Въпреки желанието и на републиканците, и на демократите да се стигне до сделка възможно най-скоро остава сериозният проблем с принципните разлики в позициите на двете страни за свиването на дефицита.

Неизпълними условия в президентска кампания

Републиканците поставят като условие на Обама да направи съкращения в скъпите социални програми като Medicare - ключовата в предизборните му обещания здравна реформа. Президентът, който обяви, че се кандидатира за втори мандат на предстоящите догодина президентски избори, отхвърля подобно предложение.

От друга страна, говорителят на камарата на представителите и един от най-влиятелните републиканци в Конгреса Джо Боенър повтори твърдата позиция на Републиканската партия против вдигането на данъците под каквато и да било форма. Нещо, което намекна например шефът на Фед Бен Бернанке преди време.

Така предложеният по време на преговорите план за съкращаване на разходите с $2 трилиона пропадна. Причина за това е, че двете страни не можаха да разрешат спора си за това дали трябва да се запазят съществуващите данъчни отстъпки в полза на едрите данъкоплатци, наложени още по времето на администрацията на Буш. Те биха донесли в хазната приходи от около 400 млрд. долара.

Президентът Обама заяви снощи на специална пресконференция, че евентуален, макар и частичен фалит, ще тласне страната в нова рецесия и ще доведе до загуба на милиони работни места.

Краткосрочните облигации на САЩ очаквано повишиха двойно доходността си, след като вероятността от възможен частичен фалит се увеличи. Доларът отслабна спрямо всички основни валути освен еврото, което продължава да бъде притискано от ниското доверие в еврозоната и страховете, че дълговата криза ще засегне силно и Италия. Това, от своя страна, оттласна нагоре валути като швейцарския франк, смятана за сигурно убежище, както и японската йена.

Ясно е обаче, че каквото и да става, в крайна сметка ще е в сила принципът Too big to fail!

Oще: барак обама  демократи  долар  дългове  евро  испания  италия  конгрес  облигации  президент  републиканци  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 14.07.201110:28

Убууу ве братчед, като имат ресурси за 2000 годин, оти се врат навсякъде, където не са канени? И се праят на световен полицай? На умряло куче нож вадят много бързо. И все на войни налитат. Тва цивилизация ли е?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

1 pueblo | 13.07.201102:35

Смее се ама да бе...........как не се сетихте по-рано?сащ щели да фалират?!? кога и как? тяхното положение е едно и също в последните 30години...не знам дали ви е известно,но ресурсите с които разполагат тези пичове,могат да им позволят да се "затворят " ,и да живеят повече от 200години без заобикалящият ги свят! то за такъв фалит и боко не може да мечтае Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани