Искаш ли да гласуваш онлайн | webcafe.bg
newscafe

Искаш ли да гласуваш онлайн

Webcafe.bg
29.05.2012, 10:42 (обновена 29.05.2012, 10:57)
Компютър, лични данни

Само вашето последно гласуване ще бъде отчетено

Тръгна подписка за свикване на референдум за правото на гласуване и по електронен път.

В инициативния комитет "Да имаме избор", създаден от Национално експертно обединение, са певицата Милена Славова, социоложката Екатерина Маркова, главният секретар на интернет общество в България Димитър Ганчев и други.

Събирането на подписите е обявено на 24 май и ще продължи три месеца. 500 000 подписа ще са нужни, за да могат гражданите с подписка до Народното събрание да предизвикат национален референдум.

Възможността за гласуване онлайн съществува в Естония, Австрия, Франция, Германия, Португалия, Норвегия, Великобритания, САЩ и Бразилия.

Подписката за провеждане на референдум по въпроса: "Искате ли на следващите парламентарни избори на всички български граждани да бъде осигурена възможност за гласуване чрез Интернет" ще бъде в големите градове на страната. В подкрепа на подписката може да се използват и определени за целта формуляри, качени на страниците на инициативния комитет neo-bg.org, пояснява Екатерина Маркова.

Единият вариант е хората да попълнят формуляра за набиране на подписи, който е в интернет, и да го предадат на координаторите. Другият - да се подпишат в пунктовете, които ще бъдат разкрити в парковете и на ключови места в големите градове, след като спре да вали, обясниха от инициативния комитет.

Информация за пунктовете ще има на сайта neo-bg.org.

Технологичното развитие изисква и интернет гласуване, смятат от инициативния комитет. Това ще е удобство за сънародниците ни зад граница, за всички, които биха искали да си спестят дългото чакане на опашки и би повишило избирателната активност, категорични са инициаторите. Електронното гласуване може да се справи и с проблема корпоративен вот и купуване на гласове, смята Димитър Ганчев от Интернет общество - България.

Вие може да гласувате много на брой пъти, но само последното ваше гласуване ще бъде отчетено. Тези, на които вие сте си продали гласа или работодателят ви, който през деня ви е стоял зад рамото и ви е гледал как гласувате, няма да знае дали довечера, като се приберете вкъщи, няма да гласувате пак по друг начин.

Oще: вот  гласуване  избиратели  избори  интернет  милена славова  онлайн 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.07.2010, 15:02

18 magarica | 28.10.201513:39

Но през април тази година излезе унищожителен доклад от Агенцията за информационни технологии на Виржиния (VITA) за използването на машините при избора на щатски съвет предната година (Tampering with US voting machine as easy as 'abcde', says Virginia report).

Проверката показала, че системата от машини за гласуване е била на няколко пъти хакната от мобилен телефон на изборите ноември 2014. Одиторите са открили, че лесно могат да променят вота от разстояние, без да бъдат открити.

Проблемите на интернет гласуването станаха ясни в тест още преди четири години, когато окръг Колумбия представи система, която позволява на избирателите да влязат в интернет, да въведат идентификационен код, получен по пощата и след като гласуват да получат запис на резултата. Изборните длъжностни лица поканили компютърни специалисти да се опитат да проникнат в пробната система за избори.

Алекс Халдерман (Alex Halderman), компютърен учен в университета в Мичиган, заедно с двама аспиранти бързо намерили грешка в изходния код, който "ни позволи напълно да откраднем изборите", заяви Халдерман на симпозиума Принстън. Те даже успели да променят избора на кандидатите, както са били на екраните на избирателите.

Райвест поставя въпроса на разбираем език. "Мисля, че когато говорим за гласуване по интернет, ми идва отвътре да кажа: "Защо да гласуваме по интернет? Защо? Защо да правим това? Защо? Наистина, защо? Защо? Мисля, че трябва да повтарям този въпрос много пъти като двегодишно дете ", казва той. "Има и други начини за получаване на информация, които са по-добри и имат по-добра сигурност. Гласуването по интернет рядко е най-добрият избор. Това е много сложно, а вие се търсите белята. Бихте ли свързали вашия тостер с електропровод с високо напрежение? Поставянето на система за гласуване онлайн е много подобно. Бихте ли инвестирали пенсиите си в кредитни дефолтни суапове? Искате да не се замесвате в сложни операции. Искате нещо по-просто. А влизате в един свят на атаки и рискове, които всъщност не искате".

http://nauka.offnews.bg/news/a_1/a_24856.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.02.2011, 12:10

17 Nik Chankov | 30.05.201210:01

За протокола - много добре знам как работи. За съжаление тези "удостоверения" за валидни единствено в рамките на България, но все пак е нещо - спестява разходката до данъчните всеки месец.

Колкото до това, че мизерия може да се направи, ами то по същата логика и банките са несигурни, защото кви мизерии могат да направят хората които поддържат банковия софтуер... Шокиран

но от друга страна още по-конспиративна теория може да се развие - идват избори, партиите трябва да се регистрират, една уж "спраедлива" кауза събира подписи, и изведнъж бам, разни партийки се регистрират с едни списъци с подписи ... от къде толкова, някой проверявал ли ги е един по един дали са валидни, и дали са точно за тази кауза Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

16 fALLEN | 29.05.201220:37

все едно да кажеш - знаеп ли как ти работи копютъра, че ше ми ползваш тука фейсбук мейсбук, и-мейл и пр. фантастики. Усмивка
стига демагогии...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

15 fALLEN | 29.05.201220:36

тия дето "знаят как работи" това им е работата. 99% не знаят, а и няма никакво значение. демек плещиш пълни глупости. Усмивка все едно да кажеш - знаеп ли как ти работи копютъра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

14 MacAllister | 29.05.201219:49

Имаш електронен подпис, а знаеш ли как "работи", ако ти знаеш, колко други обаче не знаят... Абе ясно м ие - на много от вас ви се иска (а и на мен) да се въведе някакъв подразбиращ се "ценз" за гласуване, да се елеминират поне циганите (ония, които избират между кебапче и кюфте имам пред вид), но няма да стане - само се измества проблема, а да не говорим и че електронните подписи в България са много условно нещо. Преди десетина години бях си взел хостинг акаунт в ... уф забравих му името на това чудо, но те бяха единствените, които официално раздаваха подписи тогава и без да се опитвам да ги хакна си взех частния ключ на root ауторитито - просто цялата работа я поддържаха хора четящи гугъл и следващи стъпка по стъпка някакви инструкции, а това че го държаха на машина за хостинг ... еее има ли какво да се коментира. За нищо не го ползвах, пък и тогава нямаше и за какво, но нивото на компетентност на компетентните органи не се е променило особено за разлика от самочувствието им, а онези от вас, които не знаят всички PKCS стандарти полу наизуст и поне отгоре отгоре доказателствата за приложимостта на алгоритмите как точно разбират какво имат и доколко е сигурно? Като се има пред вид и българската особеност да се ползват институции и фирми за тъмни цели - root ауторити с български корен много лесно може да се ползва вместо гарант като фалшификатор на действия на едро - ще участват двама трима, няма и да се разбере от колегите им дори, никой дори и Господ после няма да има сигурни доказателства дори и да има сигурни подозрения ... Абе зарежете я тая работа, за съжаление ще се намери продажна душа, а в случая една може да свърши работа като за 1000 в първобитната сегашна схема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

13 Чинчифон | 29.05.201218:30

Не искам да гласувам!Защото управлението на държавата ще падне отново в ръцете на най-рекламираните,най-симпатичните и най-богатите физкултурници. Страдам,че моят глас тежи точно толкова,колкото на всеки друг кръгъл идиот,
като мен.Искам мъжете,които ще ме управляват,да са най-образованите и най-умните!Жените са винаги в повече,живеят по-дълго,но техният интелект е равен на вторичните им полови белези.За това искам да ме управляват учени и изобретатели,които са СПЕЧЕЛИЛИ научни и технически КОНКУРСИ! Удивителна
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

12 fALLEN | 29.05.201217:53

вижте в литва за какво става въпрос! с лична карта могат да гласуват, да си купуват и ползват билети в градския транспорт, да си регистрират фирми в литва и още 4-5 държави (в обединение по-добро от самия европейски съюз), да си гледат оценките на децата в училище, да си плащат данъците, да ходят на лекар. само с лична лкарта с вграден електронен подпис, който важи навсякъде.

а къде сме ние?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

11 fALLEN | 29.05.201217:51

каква кауза, какви 5 лв.? това е част от т.нар. "електронно правителство", което не може да се случи в бг вече над 10 години и над милиард изхарчени лева в тая посока!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

10 strawsPulledAtRandom | 29.05.201216:26

Също да попитам - като как точно ще се повиши избирателната активност, ако "младите" могат да гласуват онлайн? А откъде и за колко пари ще се снабдим всички с електронни подписи - последно май струваха петдесетина лева? Този въпрос си го задайте в контекста на друг въпрос - кой има полза от тази кампания ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

9 strawsPulledAtRandom | 29.05.201216:23

Подкрепям мнението на Оня и Макалистър. За протокола - и аз съм програмист, макар и не от 25 години.
Интересно ми е също какво точно ще попречи на работодателя да накара бачкаторите да гласуват в 7 без 15 и да ги държи в сградатъа до 7? Може и в 12 без 15 през нощта да го направи, ако се гласува до 0:00. Не виждам какво ще го затрудни електронното гласуване в сравнение с това да събира снимки от тъмната стаичка - така или иначе тези неща се правят от тъмносиви работоатели, не им пречи да викнат извънредно служителите да бачкат точно този ден.
В бъдеще може и да има хляб в идеята, но още не сме я дорасли и не сме я избистрили.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани