Проблемите в Спешна помощ - трупани с години | webcafe.bg
newscafe

Проблемите в Спешна помощ - трупани с години

Webcafe.bg, по bTV
03.06.2014, 08:53 (обновена 03.06.2014, 11:29)
Андреева

Снимка: © webcafe.bg

Причина за продължаващите протестни действия е това, че на срещата вчера Таня Андреева не е съобщила нито един мотив за решението си да освободи предишния директор на „Спешна помощ" д-р Георги Гелев

Проблемите в Спешната помощ са трупани с години и проблемът е в организацията и контрола, а не в работата на лекарите. Това каза в сутрешния блок на bTV министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Според нея цялото драматизиране на ситуацията не е обективно. Андреева заяви, че е учудена от истеричната реакция на медиците и заяви, че е логично при нарушения да има промени в звеното.

"Анализът, който ние направихме в инфраструктурата и оборудването в Спешната помощ, показва, че то не е добро. Инвестиции не са се правили от времето на тройната коалиция. Заплатите са се вдигнали веднъж през 2012 година, отново след протест. Успяхме да извоюваме финансиране от Европейския съюз за подобряване на условията на труд в Спешната помощ. Инвестираме в подобряването на труда на колегите", заяви Андреева.

След проверка на медицински одит беше оповестено, че са се раздавали нерегламентирано средства на хора, които не работят там. "Не знам кой го е допуснал, но мениджмънтът на една структура е отговорност на нейния директор. Тези данни отиват в прокуратурата. За мен са нарушени основни принципи. Не може администрацията да взима повече пари от лекарите. Безусловно ще се намеся във всяка структура, която не работи", категорична бе Андреева.

Според нея, директорът Гелев не се е справил, а дефицитът на кадри е от доста години. "Кадри ще се вземат от други лечебни заведения и ще се пренасочат в Спешна помощ", заяви своята идея здравният министър.

Увеличение на заплатите при наличен ресурс

Тя заяви, че над 20 милиона лева бюджетни средства ще влязат в Спешна помощ - за оборудване, линейки и подобряване условията на труд. По думите й за първи път въпросът е фокус в споразумението за партньорство с Европа. Над 140 милиона лева са "извоювани" от Брюксел.

„От 1-ви януари заплатите на работещите в Спешната помощ бяха вдигнати с 10%. Моят ангажимент не спира дотук. При наличен ресурс ще продължим да увеличаваме заплатите в Спешната помощ", каза още здравният министър.

Тя посочи, че поддържа връзка с премиера Пламен Орешарски относно проблемите в Спешна помощ. Преди ден той защити Таня Андреева, заявявайки, че критерий за смяната на министър няма да бъде мнението на малка група хора.

Отново протести

Ден по рано министърът назначи временно за ръководител на Спешната помощ д-р Александър Златанов, който е настоящи шеф на Националната здравна инспекция за Софийска област. Лекарите обаче не са съгласни с това с решението. Те се събраха на протест и направиха жива верига, за да спрат влизането на Златанов, който изобщо не дойде до Спешна помощ.

Причина за продължаващите протестни действия е това, че на срещата вчера Таня Андреева не е съобщила нито един мотив за решението си да освободи предишния директор на „Спешна помощ" д-р Георги Гелев. Андреева се извинила на здравните служители за невярната информация относно заплатите на медиците в „Спешна помощ", но те са разочаровани от липсата на конкретни срокове за разрешаване на проблемите.

До ситуацията се стигна, след като 40-годишна жена почина, докато чака закъсняваща линейка.
Медиците от Спешна помощ в София, които не са съгласни с наказанието на Гелев, подадоха масово оставки. Последваха ги медици от Пловдив, Асеновград, Велико Търново и Шумен.

Ако исканията на медиците за по-добри условия на труд не бъдат удовлетворени до месец, съществува опасност голяма част от България да остане без Спешна медицинска помощ. През нощта в София са работили общо 11 екипа, които са били повикани на 130 адреса.
В 11:00 часа медиците се събират пред Министерството на здравеопазването.

Oще: здравеопазване  лекари  линейки  медици  медицина  спешна помощ  таня андреева  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани