Металурзите в Кърджали вярват на Спасителя Борисов | webcafe.bg
newscafe

Металурзите в Кърджали вярват на Спасителя Борисов

Webcafe.bg
27.03.2012, 12:36 (обновена 27.03.2012, 14:16)
Валентин Захариев

Снимка: © БГНЕС

Собственикът Валентин Захариев не посмя да се срещне очи в очи нито с миньорите от ГОРУБСО-Мадан, на които дължеше пари, нито с металурзите от ОЦК-Кърджали

"Ако Бойко Борисов се намеси, пари ще има. Ако не - оставаме без заплати. За някои той може да е бандит, но за мен е Господ!" Това заяви в ефира на БНТ днес един от протестиращите металурзи на ОЦК-Кърджали, които очакват среща с премиера. Дължат им се заплати за близо 1 млн. лева, а не са получавали и лев между 3 и 5 месеца.

Предприятието стана собственост на "Интертръст" на Валентин Захариев през 2007 г. Ситуацията днес е тежка - натрупани са дългове за какво ли не: заплати, осигуровки, данъци, суровини, консумативи, към община Кърджали и др.

Репортаж на bTV показа, че хората си носят дори хартия, за да им принтират необходимите документи. Наближава 30-ият ден от протеста на металурзите, но никой от мениджмънта на завода, нито самият Захариев са благоволили да се срещнат с хората.

Според депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева намесата на държавата е необходима при този проблем. "Присъствието на премиера Борисов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов е гаранция, че правителството се грижи за тези хора и мисли за тях", обяви Караянчева пред БНТ.

В момента на служителите в ОЦК Кърджали се издават удостоверения, които по-късно днес ще бъдат депозирани в съда и сметките на дружеството ще бъдат запорирани, макар че по тях едва ли има някакви суми. Работниците не са в първите топ 3 на кредиторите при една евентуална несъстоятелност.

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че Валентин Захариев може да отговаря за воденето на предприятието към умишлен фалит. В същото беше заподозрян и за ГОРУБСО-Мадан, където проблемът се реши, след като фирмата беше купена от "Върба Батанци" на Николай Вълканов.

"Сега най-важното е хората да получат удостоверенията си, за да могат да ги входират в съда и така да се стигне до запориране на сметките и имуществото на дружеството. След като удостоверенията бъдат входирани в съда, съдия-изпълнител ще запорира имуществото", обяви Тотю Младенов. 

В местната дирекция на Инспекцията по труда в Кърджали се изготвят удостоверения на повече от 300 от работниците за техните вземания.

Напрежението сред хората е огромно, хората са убедени, че Захариев е заповядал умишленото забавяне в издаването на документите. Работници се информирали, че при над сто иска срещу работодателя, сметките на Захариев в Европа, САЩ и България ще бъдат блокирани светкавично. Захариев знае това и нарочно бави процедурата по издаването на документите, убедени са хората от опашката. 

"Очаквахме днес министър Тотю Младенов да ни даде надежда, че парите са осигурени, но все още никой не ни казва нищо", коментираха протестиращите. "Дори и днес да пристигнат заплатите, банката ще ги запорира, имам натрупани задължения за вноски по личен кредит. Заплашват ме със съдия-изпълнител", разказа Харалампи Спасов.

Друг работник показа лист с изчисления за плащанията, които трябва незабавно да направи - 200 лева за вода, почти толкова за ток.

"Самотна майка съм, изпращам сина си без пари на училище. Хладилникът у дома е празен отдавна, живеем на свещи, защото токът ни е изключен. Гледам и тежко болен баща", заяви протестираща.

Малко предистория

Индийският бизнесмен Прамод Митал плати на Валентин Захариев $110 млн. за "Кремиковци" през 2005 г. Това обяви Александър Томов, който имаше доста време вземане-даване с "Кремиковци" и ЦСКА. Захариев купи "Кремиковци" за 1 долар през 1999 г.

Комбинатът беше приватизиран, като преди това кабинетът на Костов отписа валутни и левови задължения за милиони, за да го продаде. Другият вариант беше да го купи турската компания "Ердемир", която обаче щеше да запази само един от заводите на площадката. С намесата на синдикатите Захариев получи "Кремиковци", но не изпълни почти нищо от обещанията, поети с приватизационния договор.

"През 2005-а Захариев получи от индиеца Митал $110 млн. кеш. От тези пари 24% получи на държавата. Митал държеше сделката да бъде публична и тя бе такава. Отделно Митал плати на държавата 126 млн. лева, което е равностойността на 63 млн. евро", заяви Томов, осъден на 9 години лишаване от свобода от СГС за източване на "Кремиковци" през 2006-2008 г., когато му беше изп. директор.

Той запита къде са тези 100 млн. долара, които Захариев е получил от Митал. "Да вземеш преди 7 години 100 млн. долара и сега да нямаш милион, за да платиш заплати - това е престъпно. За мен Захариев не е човек, който да опре до един милион, но не съм запознат с делата му", обяви още Томов.

Според него масовата приватизация е една от най-големите грешки в прехода, защото от нея са се облажили около 300 фамилии в България. "С приватизацията икономиката отиде в ръцете на спортисти, комсомолци и хора от ДС. 300 фамилии станаха свръхбогати от масовата приватизация. Тогава бяха продадени цели отрасли на безценица", каза още Томов.

Той коментира още, че през 1993 г. е излязъл от БСП, защото не е бил съгласен с методите на разпродажба по време на старта на приватизацията. "Първанов е човекът, който създаде Станишев", обяви пък Томов по повод лидерската битка в най-старата ни партия.

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че концесионерът на ОЦК Кърджали Валентин Захариев може да отговаря за воденето на предприятието към умишлен фалит. Това ще се реши в следващите дни."Сега най-важното е хората да получат удостоверенията си, за да могат да ги входират в съда и така да се стигне до запориране на сметките и имуществото на дружеството. След като удостоверенията бъдат входирани в съда, съдия-изпълнител ще запорира имуществото", обяви Тотю Младенов. 

Министърът добави още, че Валентин Захариев дължи вече около милион на работниците в Кърджали. "Със заплатите за февруари сумата, която се дължи на работниците, е около един милион. Дружеството има задължения към общината, към други фурми", коментира още Младенов. 

Пред ОЦК вече се събират работниците за протеста. В момента социалният министър е в клона на Инспекцията по труда, където се изготвят удостоверения на повече от 300 от работниците за техните вземания. Чрез тях те ще могат да заведат експресна процедура за издаване на изпълнителни листове и с тях да поискат запор на сметките на Валентин Захариев и така да си получат парите.

Oще: бойко борисов  валентин захариев  дружество  заплати  кърджали  оцк  предприятие  премиер  сметки  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани