Няма умишлено влагане на соя в подправките и месото за продукти "Стара планина" | webcafe.bg
newscafe

Соята в "Стара планина" - неволно попаднала

Webcafe.bg
28.10.2010, 15:23 (обновена 28.10.2010, 17:28)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Щщом по новия стандарт соята е забранена, не трябва да се правят никакви изключения, заяви Найденов

Готовите проби на подправките и месото, влагани в уличените за съдържание на соя продукти "Стара планина" на четирите фирми "Кен", "Унимес", "Сами- М" и "Лалов и Вачев" показват, че производителите не са влагали умишлено соя, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС). Става въпрос и за производителите на подправки, и за тези на месните продукти.

Стандартът "Стара планина" забранява каквато и да била соя в месните продукти, произвеждани по него.

Изследване в Германия по качествен метод на два вида подправки, влагани в продукти на компанията "Сами М", са дали положителна проба, но количественият метод е доказал, че соята е под 0,7% и не може да бъде установено точно колко.

Eвентуалното замърсяване от подправки обяснява първата положителна проба по качествения метод в България, направена на продукт на "Сами М". Преди резултатите от проверката производителите обясниха, че соята се е смесила с месото чрез подправките, в които тя се влага като стабилизатор

Земеделският министър Мирослав Найденов е взел решение фирмите да не бъдат санкционирани, защото не са влагали соя умишлено, но ще продължат производството си по стандарта при засилен контрол, казват от НВМС. Вчера Найденов обаче отново заяви, че щом по новия стандарт соята е забранена, не трябва да се правят никакви изключения.

Междувременно ветеринарната лаборатория е изпратила за изследване и месо от свинска плешка, влагано в продукти на "Лалов и Вачев". Това е направено заради хипотеза на самата фирма, че е възможно производителят на месото да го е държал в разтвор със соя, за да повиши теглото му.

По качествения  метод пробата е била положителна, а по количествения е дала резултат под 0,1%, което отново показва замърсяване със соя, а не умишлено влагане. Въпреки това данните потвърждават хипотезата на фирмата, че следите от соя в продукти на "Лалов и Вачев" вероятно са дошли от самото месо.

При останалите две фирми- "Унимес" и "Кен" пробите за соя в подправките са отрицателни, но от тях няма изследвано месо.

Вече и в България лаборатория за количествени проби

Резултатите от проверка от ветеринарния контрол в четирите преработвателни компании показват, че в предприятията им не са открити съществени нарушения при производството на продукти по стандарта. Проверката бе назначена заради третата хипотеза за попадането на соя в крайните продукти - замърсяване на производствените линии на дружествата.

Мирослав Найденов съобщи, че 2 две седмици в България ще заработи нова лаборатория, която ще може да прави количествен анализ на месните продукти "Стара планина". Консумативите за работата й ще бъдат финансирани от Асоциацията на месопреработвателите. Това означава, че и у нас ще може да се измерва не просто дали има соя в продуктите, а колко точно е съдържанието й.

Сега у нас количествен анализ на съдържанието на колбасите и другите месни изделия не се прави, заради което избухна сканадалът с продуктите на четирите компании, в които бяха открити следи от забранената за влагане според стандарта "Стара планина" соя.

Oще: колбаси  лаборатория  месни продукти  месо  мирослав найденов  нвмс  соя  стара планина  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани