Почина мъжът, пребит от роми в Розино | webcafe.bg
newscafe

Почина мъжът, пребит от роми в Розино

Webcafe.bg
21.10.2014, 17:30 (обновена 21.10.2014, 17:34)
село

Георги Рогачев изпадна в кома, от която не се събуди до смъртта си

Почина Георги Рогачев - 58-годишният собственик на бензиностанция, който беше пребит от група роми в карловското село Розино заради скандал за 20 лева. След побоя той изпадна в кома, от която така и не излиза до смъртта си, въпреки че претърпя две операции.

Инцидентът се разигра на бензиностанцията на Рогачев в средата на септември. Братът на Рогачев също беше пребит.

Част от хората в Розино, където живеят българи, турци, роми и каракачани, вярват, че това е само криминален инцидент. Други са убедени, че се повтаря сценарият Катуница, защото част от хората не спазват законите.

В края на септември над 300 рокери се събраха на протест заради случилото се.

Oще: георги рогачев  етническо напрежение  инцидент  нападение  напрежение  розино  роми  село  смърт  убийство  цигани 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

25 dedo adji | 23.10.201421:29

Все още чакаме селфи на каспар от циганската махала, за по-убедително в компания с деосвин.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 23.10.201418:58

И каспъл/хаспел ни кара да се замислим ... "кой поощрява масовите престъпления от омраза, на хората с един цвят на кожата, срещу старци и бабички по селата, с друг отенък на кожата"??

И за това - Хвала на Хаспел!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

23 sim4o | 23.10.201418:54

vanko | 23.10.201409:40
Мисля, че трябва да се придържаме към ФАКТИТЕ, а не към лозунгите, развявани от някои неориентирани хорица! Налице е ужасно КРИМИНАЛНО престъпление! Починал човек от насилствена смърт!

Никъде в текста не се споменава и не се намеква, дори, за расизъм. Напротив, посочено е достатъчно ясно: "...в Розино, където живеят българи, турци, роми и каракачани, вярват,...".
Думата/терминът "расизъм" използва каспър/хаспел (както и да е...) в първия си коментар (под номер 2) Чуди се

В същият този първи свой коментар каспър/хаспел твърди, че:
"Когато почнат да изскачат също толкова новини за случаи, в които бели българи са насилниците над хора от малцинствата,...".
-------------------------
Според мене каспъл/хаспел е съвсем ясен!

Докато случаите , които изкачат по новините , за на нападения и насилие, от хора с един отенък на кожата срещу хора - с друг цвят на кожа .. ...
... ... ... са както в момента .. а именно .. една група от хора, пияни и на тумби - нападат други хора, с друг отенък, дотогава можем да говорим за толериран и поощраван расизъм ..
Ако статистиката се изравни - ще имаме чисто криминални деяния ..!

Иначе - е престъпление от расизъм!

Можем да сме съгласни, или не с каспел/хаспел , но трябва да му признаем поне яснотата на позицията!

Поздрави
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

22 KingoftheROAD | 23.10.201414:59

А вебкайвету са гУем праз. Трият нарочно, за да изгжеждат някои коментари не на място, и да стават повече дандании. И сега какво?
Дай да земем да си поканим по неколко мангала в къщи и по дворовете, и да ги дундуркаме, да ни пазят от други мангали. След като институциите не си вършат грамотно работата, но не ти и дават сам да се пазиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

21 Rowan | 23.10.201411:08

Кинг, почерпваш го една гроздова, питаш го учтиво какво ще желае, даваш му каквото поиска, ако поиска да оноди жена ти, не забравяй да му предложиш и дъщеря си, а на изпроводяк, когато той благоволи да си тръгне, му зачисляваш коженото си яке, да не настине навън.

Не се ли държиш по гореуказания начин, лошо ти се пише. Ще бъдеш разпнат във всички медии от всевъзможни НПО-та, Обама ще критикува страната ни по CNN и не ти мърда присъда поне 20к ойро от съда в Страсбург.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

20 vanko | 23.10.201409:40

Мисля, че трябва да се придържаме към ФАКТИТЕ, а не към лозунгите, развявани от някои неориентирани хорица! Налице е ужасно КРИМИНАЛНО престъпление! Починал човек от насилствена смърт!

Никъде в текста не се споменава и не се намеква, дори, за расизъм. Напротив, посочено е достатъчно ясно: "...в Розино, където живеят българи, турци, роми и каракачани, вярват,...".
Думата/терминът "расизъм" използва каспър/хаспел (както и да е...) в първия си коментар (под номер 2) Чуди се

В същият този първи свой коментар каспър/хаспел твърди, че:
"Когато почнат да изскачат също толкова новини за случаи, в които бели българи са насилниците над хора от малцинствата,...".
Странно защо, но в свой следващ коментар (под номер 10) сам се опровергава, като предоставя информация, под формата на линкове, противоположна на неговото твърдение Шокиран

Неизяснена житейска позиция или поредния рецитатор с глава в пясъка???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

19 Алилуйщина | 23.10.201400:34

Бря-я-я-я много расизъм,много нЯщо в таА България.Откъдето и да погледнеш/белите/расист до расиста,та чак си пречат…Да му се не види,нали сме у Европата!!!Старите ора разпраат,, с какъвто се събереш такъв ставаш‘‘…Та,така в крак с европейците …

Подробност е че,в миналото циганите не се занимавали със земеделие /били номади без земя/, но европейската традиция е свързана с уважение към тези, които се трудят на полето и произвеждат зърно, хляб, плодове и вино....Циганите не били сред тях ,те се прехранвали чрез занаяти, търговия с животни и странни и екзотични /от гледна точка на европейците/ занимания като гадаене на бъдещето, музика, танци, дресура на диви животни.... Циганите били номади, което пораждало подозрение спрямо тях от вече уседналите европейци, а за властите номадите не били потенциални поданици, които могат да се контролират и облагат с данъци....

По-късно европейците добавили трудовата етика, образованието, стремежа към постижения, амбициите и желанието за кариера към нещата, които ценят....Нищо от това не изглеждало да се отнася за циганите, те били смятани за хора, които избягват работата, не уважават образованието, липсват им амбиции и не желаят да полагат усилия за каквото и да било.... В много европейски художествени произведения „циганският живот” се рисува като свобода без отговорности и амбиции/лек зачатък на расизъм/.

Другата подробност е че, в близкото минало Европата- от 1935 до 1977г. в Швеция са стерилизирали насилствено „социално лошо адаптираните”, защото разваляли имиджа на обществото!? А даже американците са ги давали за пример и са съжалявали, че американското правителство не е толкова дейно…Решението на проблема отдавна е известно! Само трябва да се модифицира/ние пак изоставаме/.
Циганите са втора ръка хора до доказване на обратното!
Така е решен проблема с ескимосите в Гренландия от датчаните/як расизъм/.

Още,друга подробност в днешно време. В Швеция е незаконно да регистрираш някого на база етническия му произход,въпреки това те го правят,с циганите…Франция,Германия,Италия без да приказват отново доказаха че,расисти са силните,а бедните нямат право да бъдат/расизъм ли,ми много ясно,, с какъвто се събереш такъв ставаш‘‘,а всеки иска да стане богат /
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 22.10.201421:36

deowin | 22.10.2014 20:55
Според мен отчасти за това говореше и qhasper. ... "
----------------------------------
Абсолютно за това говореше!

Ето и как са формулирали иска си, пред Хагския Трибунал хората, смятащи ,че са жертви на Расизъм ...

..."..... Важно то, что в процентном отношении количество жертв со стороны истца существенно больше. Кроме того, случаи убийства негров представителями этнической группы истца практически не существуют (а если и имели место, то в рамках самообороны. Также отметим, что гибель бура-африканера от рук представителя его этнической группы – явление крайне редкое. Почти всегда их убийцами являются негры». ..

Дали, ако съмишленикът qhasper, жаден за знания , отвори Уикипедия, както го посъветвах, няма да може по-добре да оформя мислите си ..а от Симчо - фактите, процентите, математическите съотношения и данните ...
Задачата - да осмисли сухите данни на Симчо - да ги облече в красиви думи, да докаже, че това са престъпления от омраза и ,че има НЕЕДНАКВО ТРЕТИРАНЕ И РАСИЗЪМ е на qhasper!
Ама след като поотвори, та да прочете! .. ще чакаме - това ни е надеждата ..


Поздрави
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 22.10.201421:14

qhasper | 22.10.201419:32

Професор Симо, моля да ми напишете дефинициите на "расизъм" и "геноцид"
--------------------------------
Уикипедия ползвай на здоровье, приятелю мой -ей с такъв съвет значи, ти се притичам на помощ .... Джими Донал Уейлс, е основал Уикипедия на Полза Роду- точно за това - за помощ на незнаещи, но любопитни и желаещи да научат нещо повече субекти ! ...
Иначе, qhasper , за коментарът ти Пляскане за Расизма - браво!

Когато едни хора, нападат други хора .. то това са, донякъде, престъпления от ОМРАЗА! Проценти на случките, и описания Симчо е готов ДА ДАДЕ ВЕДНАГА ...


Когато отношението, към една група от обществото и друга група е различно ТО ТОВА Е РАСИЗЪМ и за това си съвсем прав!

Нега гнусните изроди, оптиващи се да припишат на МОЯ, БЪЛГАСКИЯ НАРОД някакви качества освен доброта, толерантност, трудолюбие, кротост и смирение отворят , па прочетат твоите мъдри приказки за Расизма и обилието от факти и случаи с които ще ги засипя ..

Поздрави!
И много добре си решил да учиш и да питаш за разни неща ...!
Успех желая - запомни- Знанието!
То сляпото окато прави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 22.10.201420:55

>смееш ли да се разходиш нощно време, че и посред бял ден из циганската махала?

Което доказва какво точно?
Защото не мисля, че ако си решил да се разходиш из циганската махала ще има някакво значение какъв точно ти е цвета на кожата, стига да не изглеждаш толкова беден, колкото са обитателите й. И ако е възможно да ти се размине в случай, че си всъщност прилично облечен ром, то това говори за расова солидарност на ромите, а не за расова нетърпимост. Да, и това си е вид предубеденост и тесногръдие, и, като такова, е нежелано явление, но е значително по-често срещано и по-малко вредно да имаш по-добро отношение към хора от твоята собствена раса/пол/религия, отколкото да имаш по-лошо отношение към различните от теб (всички или определени класи).
Едно е да си склонен да простиш прегрешенията на съседа си отгоре, защото кожата му е бяла, друго е да мразиш съседа си отдолу, защото неговата кожа не е бяла.
Според мен отчасти за това говореше и qhasper.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани