Слънчев бряг не очаква спад на туристите | webcafe.bg
newscafe

Слънчев бряг не очаква спад на туристите

Webcafe.bg
26.06.2014, 13:45 (обновена 26.06.2014, 14:27)
434234

"Държавата трябва да вземе кардинално решение за Слънчев бряг", казва Малина Стратиева

Потопът във Варна и Добрич няма да се отрази на туристическия сезон в Слънчев бряг. Такива са очакванията на бившия директор на едноименното акционерно дружество Малина Стратиева, която сега е част от Бизнес организацията на мениджъри на заведения и атракциони в комплекса.

„За момента няма отмяна на резервации, така че очакваме добър сезон - минимум достигане на нивата от миналата година. Това ще е в следващите 2-3 години, когато естественият процес е туристите да намалеят, за да дойде отново възходящ период", уточни тя пред Webcafe.bg.

Стратиева изтъкна, че Слънчев бряг не е заплашен от потопи, тъй като в близост няма планина, а пясъкът действа като естествена отводнителна система. Проблемът обаче идва от прекаленото застрояване, строителството на парче и разкъсаното управление на инженерната инфраструктура между държавата и местната власт.

На два стола

Канализацията е построена от дружеството, но таксите се събират от ВиК-Бругас, коато така и не подменя старите помпи от соца, вероятно защото разглежда курорта като сезонен обект, поясни Стратиева.

„Слънчев бряг е построен върху пясък и на 70 сантиметра дълбочина излиза подпочвена солена вода. Те използваха земята, без да помислят за историята на този курорт, защо не е имало тротоари с отводнителна система - просто нямаше автомобилно движение. Сега се чудят защо мазетата им се наводняват", допълни тя.

Държавата участва с дял от 75 на сто в Слънчев бряг, но не се държи като играч с такава тежест. Обикновено правителствата се задоволят с промени в ръководството на дружеството, но не и със смяна на модела на управление на курорта, който според Стратиева трябва да се разглежда като обект с национално значение.

„Държавата сгреши заради продажбата на земята на парче. Така комплексът се запечата, но няма отводнителна система, която да отговори на новите нужди", допълва тя.

Според нея 90 на сто от собствениците на хотели в курорта са инвеститори, които гледат печалбата, а не устойчивото развитие на туризма: "Те не са хотелиери, а просто въртят едни пари, мислят краткосрочно. Туризмът в България няма общо нито с теорията, нито с практиката.

Всеки прави каквото си поиска, а на туристите се гледа като на стока". В последно време повечето собственици залагат на павилиони и преместваеми обекти за продажба на дребно пред хотелите, за да са на печалба.

Резултатът е видим от всеки посетител на Слънчев бряг. Негативите са цяла серия - от сива икономика до образа на Слънчев бряг като пиянския бар на Европа.

Малина Стратиева има две обяснения - лобито на собствениците и страхът на властта да взема непопулярни решения. Докато този гордиев възел не се пресече, Слънчев ще продължава да привлича тинейджъри и пенсионери, разчитани на all inclusive офертите - пълен пансион и евтин алкохол.

Това всъщност е проблем на целия ни туризъм по Черноморието.

Oще: дъжд  печалба  порой  слънчев бряг  туризъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани