Забавачката става задължителна | webcafe.bg
newscafe

Забавачката става задължителна

Webcafe.bg
18.01.2013, 11:15 (обновена 18.01.2013, 12:28)
Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

С гласовете на 86 депутати, 33-ма„против” и трима въздържали се

След почти три дни отлагане, разправии, преговори и родителски протести, депутатите приеха, че забавачката за 4-годишните става задължителна. Все пак, корекциите на закона ще продължат и следващата седмица, когато се очаква парламентът да регламентира и домашната форма на обучение.

Дори и у дома, децата ще трябва да се обучават по държавно утвърден стандарт.

Предвижда се от 2016 година малчуганите задължително да бъдат впримчени в образователната система - било то в детски градини (целодневно или полудневно) или у дома. Дотогава, поне хипотетично, би трябвало да има построени достатъчно детски градини, за да обхванат задължителната предучилищна.

Този „държавен диктат" върху децата е тотално неприемлив за родителски организации, които за пореден път поискаха президентско вето върху спорните текстове, тъй като се потъпква правото им на избор как и къде да обучават децата си.

Депутатите събират подписи за вето

Опозицията в парламента започва да събира подписи за вето, обяви Мартин Димитров от Синята коалиция. Той е убеден, че доброволното предучилищно образование е по-добрият и удачен вариант. Иван Костов определи поправката като "светотатство".

Лидерът на ДСБ заподозря, че причината да се снижи границата на предучилищната подготовка и да стане задължителна, е прокризисна мярка, която цели да създаде работни места в детските градини.

Родители се опасяват, че спорната поправка е свързана с усвояването на европейски пари. И питат защо чрез промени в образователната система държавата опитва да реши един социален проблем, каквато е интеграцията на малцинствените и рисковите групи.

Първоначалният вид на поправките в Закона за училищното и предучилищното образование, спуснати от просветното министерство, бе за задължителна забавачка за 4-годишните с аргумента, че това ще интегрира децата от рискови групи и ще помогне на социалните им умения като цяло.

Родители се вдигнаха на протест срещу тази „държавна диктатура" и призоваха да имат право на избор къде да дават децата си.

ГЕРБ и МОМН отстъпиха и решиха да въведат "самостоятелна форма на предучилищно обучение" у дома. За да не бъдат глобяват родителите, които избират домашната забавачка, те ще трябва да подадат заявление до общината, в която живеят.

Oще: 4-годишни;  вето  герб  детска градина  деца  забавачка  закон  момн  образование  предучилищна  родители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 19.01.201306:48

Само да попитам - защо изтрихте коментарите под тази статия?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани