Скандалът с подслушването в САЩ се разраства | webcafe.bg
newscafe

Скандалът с подслушването в САЩ се разраства

Webcafe.bg, по ABC News
07.06.2013, 11:22 (обновена 07.06.2013, 18:14)
Датацентърът на Google

Снимка: © Google

Google твърдят, че не дават на службите директен достъп. Изтекли правителствени документи показват друго

Агенцията за национална сигурност и Федералното бюро за разследване са имали достъп до сървърите на големи Интернет компании с цел да проверяват аудио, видео, снимки, имейли и други документи на потребителите. Разкритието е на американския в.Washington Post, като, според изданието, става въпрос за секретна програма, известна като PRISM.

Само преди ден британският Guardian публикува материал, базиран на секретен съдебен документ, който дава право на службите да събират информация за телефонните разговори на милиони абонати.

Въпреки това, администрацията на президента Обама твърди, че информация се събира само за хора, които не са американски граждани и не се намират в САЩ. На свой ред свързваните с PRISM компании отричат да са давали достъп на правителството до своите масиви.

Според Washington Post, аналитиците от разузнаването използват PRISM, за да събират информация за придвижването и контактите на „цели", за които има поне 51% сигурност, че се чужденци. Въпреки това, „инцидентно" в обхвата на системата влизало и американско съдържание.

Достигнала до изданието презентация за хода на операцията посочва, че с помощта на PRISM се изготвят около една седма от докладите на разузнаването, а също така се съставят и комюникетата, които всяка сутрин получава държавният глава.

Високопоставен правителствен представител коментира, че разследванията на Guardian и Washington Post се отнасят за мерки по законови текстове, които не могат да се отнасят за американски граждани или хора, намиращи се на територията на Съединените щати. По думите му събраната информация защитава нацията „от голям спектър от заплахи" и е част от „най-ценните разузнавателни сведения".

„Никога не сме чували за PRISM. Не даваме директен достъп на никоя държавна агенция и ако ни бъдат поискани потребителски данни, това трябва да стане по съдебен път", пишат в официалната си позиция от Apple.

Google, Microsoft, Facebook и Yahoo също побързаха да обявят, че са дълбоко загрижени за личното пространство на потребителите си и не са изграждали „задни врати" в своите платформи.

Декласифициране

Директорът на Агенцията за национална сигурност Джеймс Клапър обяви, че програмата по събиране на данни от мобилните оператори ще бъде декласифицирана заради обществения интерес.

Той защити практиката и обвини медиите, че в материалите си по темата са допуснали фактологически грешки. По думите му след скандала враговете на Америка ще променят методите си на действие и така разкриването им ще стане по-трудно.

Подслушвали и "окупаторите"

Експертът по киберсигурност Стивън Рамдъм заяви в интервю, че по всяка вероятност службите са се възползвали от масивите от данни със свободен достъп и са следили разговорите на участниците във вълната от Occupy протести в САЩ.

Oще: apple  facebook  google  агенция за национална сигурност  подслушване  разузнаване  фбр 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани