Даваме на САЩ 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

Даваме на САЩ 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Webcafe.bg
12.12.2013, 15:31 (обновена 12.12.2013, 16:29)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Американската компания "Уестингхаус" ще изгражда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Ден след като правителството даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да подпиише споразумение с американската "Уестингхаус" за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", то вече е факт.

Споразумението за съгласуване на параметрите на проекта беше подписано в Министерския съвет днес, след което премиерът Пламен Орешарски и президентът на "Уестингхаус" Дани Родерик дадоха кратки изявления пред медиите.

Както и при посещението на шефа на "Газпром" Алексей Милер, не бяха допуснати журналистически въпроси.

БЕХ и "Уестингхаус" ще работят заедно 9 месеца, за да уточнят всички параметри на проекта, стана ясно от изявлението на Орешарски. Дейността им ще се финансирт с дългосрочен кредит от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество (JBIC). Орешарски не сметна за необходимо да обясни колко ще е заемът и каква част ще поеме България.

Целта е от 2016 г. да започне същинското изграждане на 7 блок.

От страна на Дани Родерик бяха казани няколко изречения, деклариращи намерението на "Уестингхаус" да ни помогне да постигнем целите си в областта на енергетиката - и обещание за прозрачност.

Решението за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" взе кабинетът на ГЕРБ през 2012 г. След конкурс за консултант по проекта бе избрана "Уестингхаус".

Сега се оказва, че пак "Уестингхаус" получава и технологията - този път без конкурс или търг. Новината беше съобщена първо от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при завръщането му от САЩ в края на ноември.

Тогава Орешарски заяви, че още не е ясно дали реакторът ще е американски. Но икономическият министър каза вчера, че конкурс не се предвижда - и реакторът ще е "реактор с вода под налягане" АР 1000 ІІІ+ на "Уестингхаус Електрик Къмпани". По думите на Стойнев тя била препоръчана като най-безопасна в доклад за АЕЦ "Козлодуй".

Oще: 7 блок  аец козлодуй  бех  дани родерик  пламен орешарски  уестингхаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

1 mima | 12.12.201317:04

И какво? Досега подрънкваха веригите на Белене само, за да не рипаме срещу това. А какво стана с твърденията, че имаме излишъци от ток и няма на кой да го продаваме. Щом не може да се краде по руска линия, явно ще се краде по американската.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани