Истерията с измисления скандал продължава | webcafe.bg
newscafe

Отнесени от вихъра

Webcafe.bg, по Mediapool.bg
17.08.2012, 16:42 (обновена 17.08.2012, 19:55)
Деца, знаме, Александър Невски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Всичките 25 документа, свързани с изследването на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за стереотипите върху българските учебници, вече са свалени от сайта й по нареждане на председателя й Анна Страшимирова, номинирана от ГЕРБ, която се разграничи публично от проучването.

Самият просветен министър Сергей Игнатов отиде по далеч, наричайки изследването "заплаха за националната сигурност".

Свалено беше дори прессъобщението, изпратено преди дни, с което КЗД дава подробности около проекта и обяснява, че никъде не се предлага отпадане на български автори от учебната програма, съобщи Mediapool.bg. Всеки, който е успял да прочете анализите, се е убедил в това, но след свалянето им всяко позоваване на тях - от която и да е от страните, няма как да се докаже.

Страшимирова обяви, че "много неща липсват по договора за изследването" и не открива гражданските договори на експертите, работили по него. Тя видя конспирация и в това, че изследването е качено на сайта на комисията само осем дни, преди да встъпи в длъжност новия състав на комисията, председателстван от нея.

"Проектно решение е изготвено, но подписаният екземпляр по неведоми пътища е изчезнал", каза Страшимирова.

"При всички случаи ще има разследване и, ако се налага, ще има наказани. Напрежението ескалира, но не Комисията за защита от дискриминация е институцията, която трябва да влиза в обяснителен режим, а по-скоро ръководството на проекта, който е осъществен и експертите, които са провели независимото си изследване", каза Страшимирова. Тя посочи, че след проучване и събиране на доказателства, ако се налага - ще бъде сезирана и прокуратурата.

Тя съобщи, че бившият зам.-министър на образованието от правителството на тройната коалиция Мукадес Налбант е експертът, който предлага цитати от Ботев да се подменят с други в упражнение за правилно и неправилно цитиране, тъй като извън историческия контекст могат да формират негативно отношение.

Според доскорошния председател на комисията Кемал Еюп гражданските договори по проекта би трябвало да се съхраняват в архива на комисията, въпреки че сегашният председател Ана Страшимирова не ги открива. Той не е сигурен дали има изчезнали документи или "някой се възползва от междувластието на своя глава". Той не успя да посочи на каква стойност е договора по проекта.

Според него проблемът относно изследването за стереотипите и предразсъдъците в учебниците идва от издателства. "Те бяха силно притеснени. Въпреки че учебниците са безплатни, някои ни предоставиха, други не ни предоставиха и трябваше да издирим и да закупим учебниците, за да може експертите да разполагат с всички издания", разказа Еюп. "Наближава началото на новата година, ще се одобряват новите учебници и те са притеснени, тъй като са цитирани пасажи от различни учебници", коментира Еюп.

"Тези издатели, някои от тях сигурно са притеснени евентуално да не получат одобрение на техните учебници, но всичко това е в сферата на правомощията на Министерството на образованието. Нашата цел беше да има обществена дискусия, да обърнем внимание, затова е предложена и препоръка, а не някакво предложение - министерството да хвърли едно око на тези проучвания и да прецени, дали има почва за това твърдение или няма и какво може да се направи, ако не тази година, в бъдеще", заяви Еюп.

45 452.55 лева е общата стойност на изплатените суми по граждански договори по проекта.

Oще: ана страшимирова  доклади  кзд  проучване  сергей игнатов  скандал 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

10 Fedar | 17.08.201221:28

Boicho Boichev | 17.08.201217:16
то така се почва -мекичко и тихичко-да опитаме почвата-да видим българите на какъв акъл са.като в раша-да им влезем в църквата да си поиграем малко пънк, да видим какво ще правят...
========================

Абсолютно точно. Опипване на почвата. При това не за първи път, нито за последен. И все по един и същ сценарий. Сещам се за "научното" изследване на Мартина Балева относно Баташкото клане. И там имаше после съвсем същите сълзливи обяснения като сега. Ама то хората не разбрали всъщност за какво става дума, ама то медиите и патриотарите им изкривили думите, ама то не отричало клането в Батак, само казвало, че е мит, ама то една лъже повторена н-пъти, се превръщала в истината...Съвсем същия сценарий като сега. По спонсорите им ще ги познаете. Уебкафево, не се ослушвайте, и вие сте в този кюп.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2012, 20:09

9 Daniella Dira | 17.08.201220:13

"Криминална, а не ценностна се оказа за Комисията за защита от дискриминация интригата около проекта, реализиран с европари. Акцентът падна на тайнственото появяване на 24-те доклада на сайта на комисията и още по тайнственият опит да се коригира съдържанието на докладите в веданага след избухването на скандала."http://dnes.dir.bg/news/izsledvane-dogovor-uchebnitzi-komisia-zashtita-diskriminatzia-uchebnitzi-istoria-11806212?nt=4

http://dnes.dir.bg/temite/news/uchebnitzi-hristo-botev-komisiata-zashtita-diskriminatzia-uchebnitzi-istoria-11789751?tag_id=118266

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5063391

http://society.actualno.com/Absurd-Izchezna-dogovoryt-za-dokladite-sreshtu-Botev-i-Levski-news_397498.html

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5063352

http://bnt.bg/bg/news/view/82814/novi_fakti_po_skandala_s_prouchvaneto_na_kzd#send_comment
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2012, 20:09

8 Daniella Dira | 17.08.201220:10

Явно не е много измислен скандала

Самият предимно турски малцинствен състав на т. нар. "Комисия за защита от дискриминация" е крещящ пример за конфликт на интереси.

Освен това комисията е абсолютно безсмислена като структура. В чл. 71, ал. 1 от ЗЗД се казва, че всяко лице, чиито права са нарушени, може да се обърне и към районния съд, за да ги защити. Тогава защо е нужно да има още един орган (при това първостепенен разпоредител с бюджетни кредити), който да изземва функциите на съда?

Затова с основание можем да се запитаме: уместно ли е в условията на икономическа криза парите на данъкоплатците да бъдат харчени по един такъв безумен начин за поддържане на напълно излишна структура? Която на всичко отгоре системно работи срещу устоите на националната сигурност, непрекъснато провокира обществото и унижава тези, които я издържат. Отговорът е: не, не и не!

Решението е: незабавното закриване на това недоразумение. Моля, подпишете петицията: http://www.peticiq.com/anti-kzd
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 17.08.201219:40

Налбантите и Еюпите в тази комисия надявам се имат литературно образование и титли като за експерти, иначе скандал е какво правят те в образователна комисия и къде спят останалите експерти. Едва ли нещо нажежава настроенията повече отколкото тези имнена набъркани в този контекст. Вече си мисля че всичко е режисирано от издателствата за да се купуват учебниците после и да се чете кой по-коректно го е написал. Явно всички ще са много коректни, така че само битка на по-младичките издателки в басейн с кал или кисело зеле може да реши кой учебник ще е официален. А защо трябва да има няколко учебника, ума ми не го побира Бесен ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

6 Scooby Doo | 17.08.201219:16

Точно това е смисъла. Както си го написал в първия си пост. Опипва се почвата дали матряла спи. Не се случва за пръв път и ще продължи да се случва по различни теми.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 17.08.201219:11

Е като "никой не иска да маха Ботев" айде ми обясни на човешки ,какво се искаше тогава и какъв е смисъла да се потрошат 200 хилядарки ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 17.08.201218:06

Опипвала се почвата.....полюции за опипване на форумни малоумници луд!?!?!
Измисля се някакъв скандал, че някой щял да маха Ботев и сега форумните бабаити 3 дни ореваха орталъка как ни спасили от заплахата смешник
Спете спокойно, никой не иска да маха Ботев.....но вие се изживявайте като спасители
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.07.2012, 23:57

3 Lora Borisova | 17.08.201217:26

Както каза и Boicho Boichev, опипва се почвата това е ясно.Има го и тоя момент- нека да предложим по-крайното, пък да се приеме "по-мекия" вариант. Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 17.08.201217:18

И сега пък другата педерастия-"ама какво толкова е станало, защо е тази истерия?"
Ами защото никой не търпи да му бъркат в душата-българин или турчин или какъвто и да било.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 17.08.201217:16

то така се почва -мекичко и тихичко-да опитаме почвата-да видим българите на какъв акъл са.като в раша-да им влезем в църквата да си поиграем малко пънк, да видим какво ще правят, как ще реагират.някой ни пипа по мозъка , ама не е хубаво така.А иначе си е пълна кретения-едва ли не да обясняваш историята чрез поезията, и да искаш литературата да ти обяснява историята.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани