Парламентът съкрати сроковете за обжалване при отчуждаване | webcafe.bg
newscafe

Парламентът съкрати сроковете за обжалване при отчуждаване

Webcafe.bg, по БНР
31.10.2013, 11:40 (обновена 31.10.2013, 17:29)
съд

Предвижда се вече оспорването в съда на размера на обезщетението на отчуждавания имот да спира процедурите до произнасяне на съдебното решение

Парламентът одобри въвеждането на по-кратки срокове, в които собствениците могат да обжалват в съда отчуждаването на имотите си от страна на държавата.

Това стана на първо четене на правилата за принудителното отчуждаване на имоти - частна собственост, за държавни и общински нужди. Промените в Закона за общинската собственост са внесени от група депутати от Коалиция за България начело с Димчо Михалевски.

Съкращава се срокът за обжалване на отчуждителния акт от 14 на 7 дни, както и на срока за насрочване на делото от съда на 10 дни от получаване на жалбата. Това ще важи за отчуждаването на имоти от кмета, областния управител или от Министерския съвет.

С промените отпада и най-спорният текст, според който при оспорване в съда само на размера на паричното обезщетение, жалбата не спира отчуждаването. Сега вече процедурите ще спират, докато тече делото.

Предвижда се и съобщаването на актовете за отчуждаване да се извършва по Държавен вестник в случаите, когато адресът на заинтересованото лице не е известен или той не е открит на посочения от него адрес.

Предвидено е обжалваният акт и съобщаването на отчуждителните актове да става по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Предвижда се единствено определеното от съда обезщетение да се счита справедливо (когато неговият размер е оспорен) - и едва след неговото превеждане по сметка на собственика на имота, последният следва да се счита отчужден.

Промените целят да се предотврати забавянето на реализацията на важни стратегически обекти на транспортната инфраструктура, финансирани от ЕС, и да се осигури своевременно изграждане на национални и други обекти, без да бъдат накърнени правата на собствениците на имотите, които се отчуждават.

Законопроектът е внесен с оглед мотивите на постановеното Решение № 6 от 2013 г. на Конституционния съд по конституционно дело № 5 от 2013 г., с което са обявени за противоконституционни аналогични разпоредби от Закона за общинската собственост и от Закона за държавната собственост, свързани с принудителното отчуждаване на имоти - частна собственост за държавни и общински нужди.

Депутатите обсъдиха и друг законопроект, внесен от ГЕРБ, за промени в Закона за държавната собственост. Той обаче беше отхвърлен от пленарна зала.

В него се предлага съобщаването на акта за отчуждаване на заинтересуваните собственици да се извършва по общия ред на Административнопроцесуалния кодекс. Вносителите искаха имотът да се счита за отчужден след влизането в сила на решението за отчуждаване на Министерския съвет или областния управител, като възможностите за предварително завземане на имота от инвеститора, преди влизане в сила на акта за отчуждаване, да бъдат ограничени.  Промените на Цецка Цачева и депутатите от ГЕРБ на практика защитаваха сегашния режим.

Oще: депутати  земи  отчуждаване  парламент  процедури  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 31.10.201323:27

Само не ми е ясно - това ли беше големия проблем с отчуждаването - сроковете за обжалване? То освен че абсолютно нищо не променя по същество, вероятно и ще бъде атакувано на всички нива - и с право, създава неравнопоставеност с правото за обжалване на други административни решения и т.н. Както винаги тъпите ни депутати вземат ако не възможно най-лошите, то поне напълно безполезни решения.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани