Започнало е разследване за корупция срещу петимата магистрати, чиито роднини получиха право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се | webcafe.bg
newscafe

Погват за корупция магистратите от Темида бийч

Webcafe.bg
26.05.2010, 15:08 (обновена 26.05.2010, 17:12)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Правосъдната министърка Маргарита Попова не е коментирала скандала с имотите на магистрати в Приморско...

Сгъстяват се облаците над магистратите с бедните роднини, уредили си парцели в Приморско. Заместник-главният прокурор Валери Първанов съобщи днес, че срещу петимата служители на Темида е започнало разследване за корупция. Все още няма достатъчно данни, за да им се повдигнат обвинения.

Петимата магистрати са Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов от Върховния административен съд, председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов.

Делото се води за подкуп, тъй като проверка на инспектората на Върховната касационна прокуратура е установила два факта: роднините на магистратите незаконно са получили право да строят край морето, а близките им в съдебната система са гледали дела, свързани с община Приморско.

Майки и деца на въпросните магистрати се уредили с парцели там по времето на един и същ кмет - Димитър Димитров.

Прокурорската проверка установила, че тримата върховни съдии са гледали дела на община Приморско. Докато е бил шеф на Военноапелативния съд Пенгезов също е имал процеси, свързани с общината. Разследвания, отнасящи се до Приморско, е наблюдавал и Йордан Иванов.

Безспорно роднините на тези магистрати са получили облага, която не им се полага, а по закон и това е подкуп, заяви Валери Първанов.

Темида бийч ще подпали и други черги и килимчета

Заради Темида бийч Върховната административна прокуратура започва тотална проверка на всички случаи на отстъпено право на строеж върху имоти, частна общинска собственост в цялата страна. При нея ще се проверява не само дали деца на магистрати са получили такива права като крайно нуждаещи се. Под лупа ще се гледа всеки случай, при който за отпуснатото право не е имало решение на общинския съвет, както изисква законът, а е правено само с акт на кмета.

След ноември 2004 г. Законът за общинската собственост забранява на кметовете да отстъпват право на строеж, а това се прави с решение на общинските съвети. В Приморско има 222 случая на право на строеж, дадено с акт на кмета, съобщи шефът на етичната комисия на Висшия съдебен съвет Цони Цонев. Това означава, че тези сделки са нищожни и общината може да си вземе всичко обратно, ако заведе дела, заяви Цонев.

Прокуратурата проверява и свои заради имотите

От Висшия съдебен съвет и Върховната касационна прокуратура ще проверят и прокурора от Бургас Величка Костова. Причината - тя спряла разследването срещу длъжностни лица за престъпление по служба, заради раздените права на строеж в Приморско, тъй като не успяла да намери дъщерята на съдията Николай Урумов - Деница Урумова, която е младши съдия в Благоевград. На парцела, който Урумова е получила като крайно нуждаеща се, се издига пететажен хотел.

На проверка ще мине и заместник-районния прокурор на Царево Катя Евтимова, прекратила разследването за подаване на декларации с невярно съдържание от роднините на магистрати. В тях те са заявили, че са жители на Приморско, а нямат дори адресна регистрация там.

Освен това обявили, че живеят на адреси в града, което не е истина. Евтимова прекратила разследването, тъй като за това престъпление давността е изтекла. На 20 май внезапно се сетила, че делото може да се води и по друг текст на закона - за длъжностните лица, които не са проверили дали декларирането от "бедните роднини" е истина.

Oще: имоти  кмет  магистрати  община  парцели  приморско  прокуратура  разследване  роднини 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 26.05.201016:46

Кълбото може да се разплете, но едва ли обвиненията в корупция ще хванат дикиш. Цялата афера изглежда като затворена система и ако има дупки това са вероятно само в посока надхвърлени права на кметове, съвети и т.н. За обвиненията, които могат да се повдигат директно при сегашното ниво на доказателства давността е изтекла май за всичко. Най-разумно би било да се докажат горните нарушения и след това ще има основа за обвинения към по-големите риби по членове даващи по-дълга давност. Аз на мястото на прокурора бих използвал бюрократщината като полезно средство в случая. Може да се предвиди какви престъпления имат шанса да се докажат ако успешно се обвини кмет и евентуално други общински и може би областни съветници и служители (не знам достатъчно подробности, за да кажа какви точно) и да се започне дирене по членове с по-дълга давност срещу другите, които сега са недосегаеми. След това преписката може да се мотае известно време, но така ще се удължи давността. Ако не могат да направят такъв номер, най-вероятно просто не искат. Да видим!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани