Сами решаваме кое от задълженията към държавата първо да платим | webcafe.bg
newscafe

Данъци и осигуровки ще се плащат по 4 отделни сметки

Webcafe.bg
17.02.2014, 12:57 (обновена 17.02.2014, 13:38)
левове

Хората, които имат неплатени задължения към държавата, ще определят сами кое да изплатят най-напред - ако не могат да ги покрият едновременно. Данъци и осигуровки да могат да се плащат по 4 отделни сметки.

Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които депутатите одобриха днес на първо четене. 

Промяната се налага заради решение на Конституционния съд, който на 4 февруари обяви като противоречащо на конституцията единното платежно нареждане. Досега задълженията се погасяваха според датата на възникването им, което пък означаваше, че можеха да отидат за данъци, вместо за здраве, например, и така платецът да загуби здравноосигурителни права.

Промяната в ДОПК беше приета по време на управлението на ГЕРБ и тогава срещу нея възразиха от БСП. Докладчик по делото в КС беше Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ, а на Конституционния съд му трябваше повече от година, за да излезе с решение. А след отмяната на единната сметка от левицата първи възразиха.

Вносител на законопроекта е председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. С него на длъжниците се дава тримесечен срок, в който да посочат кой от четирите вида публични задължения да бъде погасен първо - данъците, социалните, здравните осигуровки и вноските за втора пенсия.

Запазва се правото на електронен достъп на лицата до данъчно-осигурителната им сметка, като им осигурява възможност във всеки един момент да знаят дали са погасили своите задължения.

Заради започналата данъчна кампания депутатите съкратиха срока между двете четения на три дни.

Oще: длъжници  допк  държава  задължения  йордан цонев  кс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 17.02.201414:14

"а на Конституционния съд му трябваше повече от година, за да излезе с решение" - Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Пак че не са им трябвали 500 години, като на Ватикана да признае, че земята не е плоска. С тези темпове ще трябва да живеем по 900 години (както разправят за Адам), та да дочакаме светлото бъдеще. ядосан

Обаче ми става смешно, като си представя, как висшите магистрати са се припотявали цяла година от притеснение, какво решение да вземат, та да не настъпят котето по опашката, при такива противоречиви сигнали от партиите итолкова несигурност, коя партия ще вземе властта след половин година. Сега, като са взели решението, може и гащичките да са оцапали. muhihihihi
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани