SOS за Ларгото, което стана антично блато | webcafe.bg
newscafe

SOS за Ларгото, което стана антично блато

Webcafe.bg
16.08.2014, 11:07 (обновена 16.08.2014, 11:59)
 йорданка фандъкова

Проектът за антиген културен комплекс обхваща пространството под площад "Независимост" до храма "Света Петка Самарджийска" и от бул. "Мария Луиза" до ЦУМ

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска спешна помощ от Министерството на културата и служебния министър Мартин Иванов заради потъналите от месеци в дъждовна вода и тиня антични находки на Ларгото.

Археологията на антична и средновековна Сердика бе разкрита покрай строежа на метрото и там трябваше да има подземен музей със стъклен купол между Министерския съвет и Президенството, чието изграждане се бави заради факта, че Министерството на културата на три пъти опита да пусне обществена поръчка. Подземният музей при Ларгото трябва да е готов през 2015 г.

„До този момент съм изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия. Моята позиция и тази на гражданите на София се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа", твърди Фандъкова в отворено писмо, разпространено от пресцентъра на общината.

Изявлението идва броени часове, след като bTV излъчи репортаж по темата. Гледката на увитите в найлони руини, които всеки софиянец, използващ близката станция на метрото може отдавна да види, вече наподобяха блато със стърчащи растения между находките.

„Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", допълва градоначалникът.

Фандъкова цитира „много експерти", които са на мнение, че ситуацията в откритата зона при станция „Сердика" е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Тя дори предлага вариант за записване на археологията с пясък, за да бъде консервирана.

През април кметът изрази тревога, че важният проект се бави, поради липса на изпълнител. За изпълнение на проекта през 2011 г. по оперативна програма "Регионално развитие" МРРБ отпусна 16 млн. лв. на Министерството на културата.

„Столичната община чрез „Метрополитен" ЕАД е инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки. По този начин ние сме съдействали за осъществяването на ръководения от Министерството на културата проект с европейски средства. Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите", изрежда Фандъкова.

Oще: антична софия  археология  йорданка фандъкова  култура  ларго  метро  министерство на културата  музей  сердика  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани