Опит за революция в съдебната власт в края на мандата | webcafe.bg
newscafe

Опит за революция в съдебната власт в края на мандата

Webcafe.bg по "Де факто"
04.08.2014, 16:45 (обновена 04.08.2014, 18:32)
златанова

Снимка: © webcafe.bg

Не е ясно какво е накарало екипа на Зинаида Златанова да изчака последния възможен момент, за да публикува документ от такова значение за съдебната реформа.

Зинаида Златанова е предложила на обсъждане проект за въвеждане на пряк и електронен избор на членове във Висшия съдебен съвет, съобщава правния сайт DeFakto.bg. Революционната реформа е публикувана в предпоследния ден от мандата на Златанова начело на министерството на правосъдието.

Предложението засяга избора на членове на ВСС от квотата на съда, прокуратурата и следствието, които по старата система се попълват в тежка и продължителна процедура чрез делегатски събрания на магистратските колегии.

Избор като по поръчка

Последните избори за състав на ВСС се проведоха преди две години, като и съдийската, и прокурорската квота бяха попълнени със скандал. При съдиите той дойде от смяната на процедурата по гласуването в последния момент, което доведе до безпрецедентни 7-часови дебати на общото съдийско събрание.

Прокурорската квота само официализира разпределението на силите, което беше публична тайна месеци преди самото делегатско събрание.

Скандалът около подслушването на Камен Ситнилски, който избухна година по-късно, потвърди съмненията за търговия с влияние в избора на държавното обвинение.

Единствено общото събрание на следователите не произведе скандал при избора на символичната си квота от един представител във Висшия съдебен съвет през 2012 г.

Какво ново?

В новия проект се предлага всеки магистрат да има право да номинира и да избира член на ВСС - пряко и по електронен път с уникален идентификационен код, който ще се генерира на случаен принцип с цел запазване на тайната на вота.

Изборът е редовен, ако са гласували повече от половината от всички съдии, прокурори и следователи. За избран се счита кандидатът, получил повече от половината подадени гласове, пише в проекта на Министерството на правосъдието.

Изборът на членове на ВСС е от ключово значение за посоката на развитие на цялата съдебна власт и се наблюдава детайлно чрез механизма за сътрудничество от Европейската комисия.

Защо чак сега?

"Де факто" припомня, че и ЕК, и магистратите отдавна настояват за пряко електронно гласуване, но промяната се отлага от години с мотива за "липса на технически възможности".

Не е ясно какво е накарало екипа на Зинаида Златанова да изчака последния възможен момент, за да публикува документ от такова значение за съдебната реформа.

Проектът на Министерството на правосъдието може да остане само добро пожелание, тъй като Народното събрание вече приключи работата си, а внасянето на законопроекта в следващия парламент ще зависи от волята на новото управление.

Oще: висш съдебен съвет  всс  електронно гласуване  зинаида златанова  избор  квота  магистрати  министерство на правосъдието  мп  прокуратура  прокурори  следствие  съд  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.