Купуваме със 75 процента по-скъпи картофи спрямо м.г. | webcafe.bg
newscafe

Картофите със 75 процента по-скъпи спрямо май 2010

Webcafe.bg
29.05.2011, 11:01 (обновена 29.05.2011, 12:38)
Картофи

През май 2011г. в сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 75% на цената на картофите и около 50 на сто на ябълките и чесъна

Част от хранителните стоки и зеленчуци са поскъпнали сериозно през май тази година, в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

През май 2011г. в сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 75% на цената на картофите и около 50 на сто на ябълките и чесъна. Пресните картофи през тази година се търгуват на цена с около една четвърт по-висока в сравнение със същия месец на миналата година

Цената на олиото скача с 40 %, на брашното с 49%, а на захарта с 61 %. Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 30 на сто.

Цената на оранжерийните домати се доближава до нивото от предходната година, а при българските оранжерийни краставици е отчетен спад на годишна база с около 13 на сто. Цената на оранжерийните зеленчуци от внос също е на по-ниско ниво спрямо същия месец на предходната година.

Индексът на тържищните цени се е стабилизирал през май


Причината е започналото сезонно поевтиняване на плодовете и зеленчуците, сочи информацията от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. В края на петия месец от годината индексът е на ниво 2.001 пункта.

През май цената на захарта се качва с 1.4% на сто до 2.17 лв. Поскъпване в диапазона 2 - 3 на сто се наблюдава при месните произведения. Цената на брашното пада спрямо април с един процент до 1.00 лев за килограм.

Продължават да поевтинява олиото, като през май е регистриран нов спад с 1.8 на сто до средно 2.68 лв. за литър. Цените на яйцата са с 6.3 на сто по-ниски до 0.15 лв. за един брой.

През месец май се наблюдават характерните за сезона колебания при цените на плодовете и зеленчуците. Най-голям спад се наблюдава при цената на зелето и оранжерийните зеленчуци - около 17 на сто.

Пресните картофи поевтиняват на месечна база с около 13%. При цената на ябълките и лимоните е отчетен средномесечен ръст от 10 на сто, картофите от старата реколта и зрелият чесън поскъпват с 6-7 процента.

Oще: брашно  захар  картофи  олио  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 29.05.201111:47

Проблема с картофите е на дневен ред,доколкото се разбра вносът може да направи "Дъмпинг" на родното производство.
Холандския сорт "Пикасо" вече не се продава,а се замества от холанския "Фибула".
Традиционните производители са от региона на Смолян и Самоков,на пазара преобладават картофите от там.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани