Скопие: Македония е шампион по добросъседство | webcafe.bg
newscafe

Скопие: Македония е шампион по добросъседство

Webcafe.bg, по БТА
13.12.2012, 12:38 (обновена 13.12.2012, 14:43)
Македония

Скопие трудно преглъща факта, че отново не получи дата за преговори за членство от Брюксел

Все още няма определена единица мярка в метричната система за добросъседство, което бе използвано като претекст за блокада, но каквато и да е тази единица мярка, Македония е шампион в тази дисциплина, заяви македонският външен министър Никола Попоски.

Коментарът му беше по повод заключенията за Македония на Съвета на ЕС по общи въпроси, когато не бе утвърдена дата за начало на преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Европейската комисия обаче реши да представи нов доклад какво е постигнала Македония в три области - реформите, спора за името с Гърция и добросъседските отношения. От този доклад ще зависи дали през март Европейският съвет ще даде дата за начало на преговорите.

"Не за пръв път се сблъскваме с пречки. Важното е, че в страните членки и в европейските институции има сериозна маса от лидери, които искат да разширят полето на мира, просперитета и стабилността", заяви Попоски.

Министрите не се споразумяха за определяне на дата за начало на преговорите с Македония, като България бе сред страните, които се обявиха "против" - заради натрупаните двустранни проблеми и зачестилите провокации от македонска страна.

Българската позиция бе, че на този етап трябва да се обсъди даването на дата, но за ново разглеждане на темата. В крайна сметка тази позиция беше отразена в общото решение.

"Заключенията на ЕС за Македония дават определена перспектива и могат да се разглеждат като придобивка", коментира Попоски.

На въпрос дали е бил изненадан от позицията на България, министърът каза, че е имало комуникация между Македония и България и в нея София е заявила изключително проактивна позиция от гледна точка на приемане на всички инициативи, предложени от македонска страна.

"Поеха задължение в най-скоро време да се срещнат работни групи и да действат по това. Не бих навлизал в оценки в този контекст. Смятам, че най-важното е да не позволим в една Европа, която иска да бъде мирна, просперираща и стабилна, блокирането да стане атрактивна дисциплина", каза Попоски.

Българското правителство втвърди тона към Македония през последните месеци, като постави официално три условия, за да подкрепи членството й в Европейския съюз. Условията бяха приети от Скопие в края на миналата седмица.

Става въпрос за подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Oще: гърция  добросъседство  ес  македония  никола попоски  преговори  членство  шампион 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

3 delight | 14.12.201210:37

Македония е шампион, много ясно. Какво друго да очакваш от наследниците на Зевс и Ал. Македонски? Македония на 3 морета и 2 океана. А пък ЕС им е някаква там провинция. За какво да си дават зор и да се натискат. Моля ви се не разбирам
Съседи та дрънкат, ама на кухо. Коя друга държава прави от кражбата на история държавна политика?
как беше оня лаф - Луно, Луно, македонска и за тебе ли ке се трепеме Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 13.12.201215:37

Македонските сърбизирани политици са шампиони по глупост, световни естествено ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2011, 20:47

1 Kalin Palin | 13.12.201214:54

Да ,наистина са шампиони по добросъседство със Сърбия и по лошосъседство с България... Плези се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани