Без лихвена амнистия за укритите данъци | webcafe.bg
newscafe

Без лихвена амнистия за укритите данъци

Webcafe.bg
14.04.2012, 11:21 (обновена 14.04.2012, 11:39)
левове

Реално събираемите забавени вземания на НАП са за около 3.5 млрд. лева

Лихвената амнистия, която правителството обмисля, ще важи само за декларирани данъци, но не и за установени при ревизия укрити приходи, съобщава "Труд".

Целта е да не се облагодетелстват най-некоректните данъкоплатци. за 2011 г. данъчните са установили при ревизии укрити приходи в размер на 3 млрд. лева, но не е ясно каква част от тях са и просрочени.

В момента общо просрочените задължения за данъци и осигуровки към държавата възлизат на близо 17 млрд. лв., става ясно от годишния отчет на Националната агенция за приходите (НАП) за 2011 г.

Огромната част от тази сума обаче е несъбираема и е с изтекла давност, което означава, че не могат да се предприемат действия по възстановяването й. Реално събираемите забавени вземания на НАП са за около 3.5 млрд. лева, пише "Труд".

В момента данъчните изчисляват какъв точно ще е ефектът от амнистията. Според експертите по-вероятно е тя да привлече данъкоплатци, които са бавили плащанията си с години и са натрупали огромни лихви. В момента годишната наказателна лихва за просрочие на данък е 10% плюс основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ. За осигуровките санкцията е по-висока - 20% плюс ОЛП.

Засега намерението на финансовото министерство е амнистията да обхване всички дългове за осигуровки и данъци без ДДС, акцизите и налога върху застрахователните премии.

По всяка вероятност за просрочия по местни данъци, като например налозите върху имотите и автомобилите, също ще има вариант за отстъпка. Крайното решение обаче дали ще се опрощават лихви ще се взема от общините.

Според експерти държавата трябва да измисли как да стимулира редовното плащане на налозите, а не да опрощава.

Oще: амнистия  давност  данъкоплатци  данъци  ддс  лихви  налози  олп 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 15.04.201211:47

тя държавата щом от сбирането на налози е абдикирала.... да дойдат мутрите и да оптимизират процеса muhihihihi
за 10% от бюджета на МВР и данъчното ще направят чудеса
(те всъщност дойдоха де... барем една има за прайм)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани