Смъртта на 19-годишната Деяна тръгва от "Шейново" | webcafe.bg
newscafe

Смърт на изчакване

Webcafe.bg
09.12.2011, 15:28 (обновена 09.12.2011, 16:21)
лекари в операция

Вместо да оперират 19-годишната Деяна, в "Шейново" предприели "изчаквателна тактика"

Вместо да оперират, медиците в общинската столична АГ клиника "Шейново" предприели "изчаквателна тактика" по отношение на починалата по-късно 19-годишна родилка Деяна Георгиева. Това става ясно от експертизите по случая.

Деяна е изписана от болницата въпреки че не е спирала да повръща и е била с диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия, пише в експертизите, предоставени на БТА от майката на починалата - Людмила Велинова. Деяна почина на 24 октомври т.г.

След като на 12 септември младата жена е родила със секцио в "Шейново", са настъпили множество усложнения. Това налага в рамките на около месец тя да бъде приемана в различни  болници.

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна болница и Александровска болница показва, че в "Шейново", след раждането, въпреки високите стойности на левкоцитите й, "не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация". Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес, се казва още в становището на агенцията.

Деяна не е била преместена в изолатор, поради липса на такъв в "Шейново", въпреки че състоянието й го е налагало. Изписана е - въпреки повръщането и диарията, без контролни изследвания и без адекватна терапия.

При извършване на лапароскопия в болница "Пирогов" се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена. В болницата са предприели "изчаквателна тактика", се казва в становището. Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.

На 7 октомври в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса", се казва в становището на Столичната регионална здравна инспекция. В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска болница е записал, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".

В патоанатомичната експертиза се установяват "задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента", се казва в становището на агенция "Медицински одит".

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега се води срещу неизвестен извършител.

Заради този и още един случай на смърт на 35-годишна родилка, директорът на "Шейново" д-р Иван Костов подаде оставка.

Oще: александровска болница  деяна георгиева  пирогов  родилка  сепсис  смърт  шейново 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

1 tytyrytka | 09.12.201122:07

ей така работят хора, на които им е противна работата. по-добре да бяха празни кабинетите.. както е липсвал изолатор,в "Шейново".
отива здрава жена да ражда и не се връща. никога.
по-зле дори от войната в персийския залив ми звучи..
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани