Подготвят ни за поскъпване на тока | webcafe.bg
newscafe

Подготвят ни за поскъпване на тока

Webcafe.bg, по Нова тв и в. Сега
09.04.2013, 09:53 (обновена 09.04.2013, 17:58)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Има опасност от ново повишение на цената на тока от 1 юли

От началото на седмицата председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова ни подготвя за ново поскъпване на тока.

По БНР вчера, по Нова тв днес тя обяви, че тази вероятност е доста голяма, макар и да не . Харитонова Тя припомни, че от "Мини Марица изток" искат поскъпване на въглищата.

Евентуално увеличение на сметките за ток през лятото ще стане ясно, след като се вземе решение дали да се увеличат цените на въглищата, както искат миньорите.

На 1 юли 2012 г. токът поскъпна с 13%, като основната причина беше енергията от ВЕИ. Добавката, която НЕК начислява на електроразпределителните дружества, а те на крайните клиенти се увеличи повече от три пъти, тъй като заради наплива от ВЕИ проекти ДКЕВР повиши общите прогнозни разходи на доставчиците за зелена енергия от 365.4 млн. лв. на 466.3 млн. лв.

Сега евентуални резерви има в намаление на цената за пренос на електроенергия, която се определя от ДКЕВР и в нея се включват разходите за поддръжка на мрежата. При неработещ парламент обаче т.нар. такса за пренос не може да се отмени или промени съществено, тъй като ще трябва да се промени закон.

В момента тя е 34.3 лева на мегаватчас и високата й стойност се сочи за главна пречка пред износа на електроенергия. Към нея се добавят и така нар. кафява и зелена добавка.

До следващата Народно събрания ДКЕВР не може да намали и зелената добавка, уточни Харитонова. "Ако комисията направи това, това ще бъде закононарушение", добави тя.

Нейната прогноза е за по-висока зелена добавка от началото на юли, тъй като от миналото лято в мрежата са включени доста нови ВЕИ централи и това трябва да се отрази в цените. И трите електроразпределителни дружества твърдят, че търпят огромни загуби заради екологичния ток.

Само ЕVN поиска спешна промяна в цената на тока от 1 април, но регулаторът отказа. Тепърва обаче ЕРП-ата ще внесат в ДКЕВР предложенията си за следващия ценови период от 1 юли.

Има вариант до определянето на цените на тока през новия регулаторен период от 1 юли да се отмени само кафявата добавка при износа. Според Харитонова обаче това ще е временно и палиативно решение, защото тази добавка се изисква от ЕС.

Започват проверки в енергетиката

Европейската комисия ще проверява енергийния сектор в България от следващата седмица. Проверката ще се ръководи от представители на Генерална дирекция "Енергетика" на комисията.

Тя беше договорена по време на визитата на премиера Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

Прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция и КЗК вече проверяват енергийния сектор. Миналата седмица ВКП образува пет назателни производства за нарушения в енергетиката.

В Министерския съвет и в Министерството на енергетиката се получи потвърждението от ЕК за започващата проверка на българския енергиен сектор, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на енергийния сектор като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми в сектора, добавят оттам.

Проверката ще се фокусира върху правомощията и независимостта на националния регулатор БЕХ и ролята му на енергийния пазар, структурата и дейността на електроенергийния и газовия пазари, като се имат предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ -механизмите на ценообразуване в енергетиката.

От ЕК ще се срещнат с екипите на МИЕТ, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.

България ще си напише добре домашното и то заедно с европейските експерти, каза по-рано днес президентът Росен Плевнелиев на въпрос за проверките в енергетиката и жалбата на ЧЕЗ в ЕК.

"Не съм информирана какво е започнала прокуратурата и срещу кого. Досега нищо официално не съм получила, министърът също още не е получил информация за започнато разследване срещу хора, които в момента заемат позиции в НЕК и БЕХ", заяви междувременно ресорният вицепремиер Екатерина Захариева по повод наказателното производство срещу Михаил Андонов като ръководител на НЕК и БЕХ.

"Когато получим от прокуратурата официално писмо или сигнал, че трябва да отстраним някого, тогава министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще вземе решение. Ако се налага, ще освободи всеки, който трябва да бъде освободен, така че да не пречи на разследването", коментира тя.

Oще: веи  дкевр  евгения харитонова  електроенергия  пренос  такса  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

23 pepe | 11.04.201323:12

""Горивото" за тях е безплатно и колкото повече една държава може да добива ел.енергия по този начин сама, толкова по-добре за нея е."
Ей това ме уби Усмивка
Оня с дълбоката мисъл, да си чувал, че освен "горивото" цена има и самата централа /няма значение, дали става дума за някакво ВЕИ, ТЕЦ или нещо друго/?
Чувал си сигурно, няма начин да не си. Нали сам пищиш колко било скъпо изграждането на Беляне Усмивка
А да си чувал, че в цената на произведената енергия влиза и разпределения дял от инвестиционната цена за изграждането на централата? Е и това го знаеш много добре, но сега се правиш на ударен, щото целта - да се докаже колко са изгодни ВЕИ и колко неизгодно всичко друго оправдава средствата, всякакви средства Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

22 VL | 10.04.201323:49

Енергията (не само електро) произведена от ВЕИ е субсидирана до размера на инвестицията. След като инвестицията е излязла на нула, цената на енергията става еднаква с регионалните цени на същия вид енергия без значение на произхода. Такава е законовата рамка. Ама вервай ми колко милиони подизпълнители се навъдиха и колко фактури се раздадоха. Така неща за по стотина милиона (примерно) станаха на документи почти по милиард. Сега ще са на преференциални цени, които ще трябва да покрият документалната инвестиция. Което значи, че колективно ще трябва да дадем на един партиец 10 пъти повече пари от тези, които е дал. По тази причина на него му е зададено бързо да навърти електромера, че внезапно народното недоволство вземе връх и се прецака далаверата.

Комплексният проблем е в капиталистическия подход. Казва, че е дал много пари. И браво! Ако си е платил и данъци върху тях, то второ браво. Демек, намираш много пари с изчистен произход и за няколко години ги умножаваш по 10.

Дано да ви се проясни схемата, че една клавиатура ще имате да ми купувате ...Тази се изтри.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 10.04.201323:19

>Тока от ВЕИ-тата колкото и да е скъп, както твърдят някой, е заложено прогресивно да намалява

И откъде точно реши, че токът от ВЕИ-тата ще поевтинява прогресивно? Ще ти напомня, че ВЕИ е доста обобщаващо понятие. Ако има нещо характерно за всички възобновяеми енергийни източници, от което пряко да следва, че цената на произведената от който и да било тип ВЕИ задължително и очевидно ще намалява, то би ми било интересно да знам какво е.
Също, дори да поевтинява, това прави ли го евтин/изгоден?
Да проповядваш, че за държавата е винаги добра идея да инвестира във ВЕИ, би означавало точно това.
Но по-евтин далеч не винаги означава евтин.
Предполагам дори ти не би желал за депутатите от следващото НС да се купят ферарита ако цената им случайно падне с 1%, например. Да, по-евтини ще са. Но няма да са евтини и, следователно, изгодни.

Не ме разбирай погрешно - съвсем не твърдя, че за сметка на цената на производство трябва да се игнорират важни фактори като опазване на околната среда.
Просто оспорвам мотивацията ти, че инвестициите във ВЕИ са винаги добра идея, защото производствената цена е ниска.
Не е.
А инвестициите във ВЕИ може да са добра идея по други причини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

20 VL | 10.04.201323:03

За бензина си учудващо прав. И 100 лева да стане, аз пак ще си карам велосипеда.

Даже съм се замислил повече от сериозно следващата капла да си я наплета с една динамо главина. Да ми зарежда айпода и 3 джи рутъра. Ако съм въртял педалите, ще се четем в уебкафето. Ако съм мързелувал, нанайси интернет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 10.04.201322:28

Тока от ВЕИ-тата колкото и да е скъп, както твърдят някой, е заложено прогресивно да намалява, така че няма как да стане 2 лв./МВч. защото посоката му е надолу, а не нагоре.
Тока за потребителите като цяло може обаче и 10000 лв/МВч да стане, но това със сигурност няма да е заради ВЕИ, а заради другите компоненти, които формират общата цена - цената на урана, цената на въглищата, цената на труда, цената на вредните емисии, цената на гьола...

Свин, схващаш ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 10.04.201321:21

>"Горивото" за тях е безплатно

Което очевидно не е достатъчно условие, за да направи така добиваната електроенергия евтина.
Съответно, това:

>и колкото повече една държава може да добива ел.енергия по този начин сама, толкова по-добре за нея е.

не следва.

>и 2 лева да стане един киловат/час, пак ми е все едно. Ще намаля потреблението и толкова

Това звучи точно като "к'во ми дреме колко струва бензина - и 100 лева/литър да стане, аз пак ще сипвам за 10 лева!".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

17 VL | 10.04.201320:27

Всички сме ЗА! Моля ти се. Ама да спрат да крадат, а?
Защото това с въртенето на един ток и едни пари си е кражба.
Както и да му се гарантират на някой инвестициите също е кражба. Културният цивилизован човек прави нещо защото му е интересен процесът. Аборигенът се бори за резултат. Храна. Много храна. Още повече храна. Хемороиди. Наднормено тегло. Затлъстяване. Инфаркт/Инсулт.

Винаги в такъв момент съм споделял скромно, че такива пари се дават за лекарства и адвокати.

Та там е проблемът. Да мотивираме инвеститора?!
Всъщност, и 2 лева да стане един киловат/час, пак ми е все едно. Ще намаля потреблението и толкова. Но да го правят само за да печелят без капка мисъл... Нагло е. Направил бизнес план, взел кредит, платил да му го монтират ... и станал бизнесмен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

16 Оня Дето Го Трият | 10.04.201320:16

Добре ви промиха мозъците, че тока е скъп заради ВЕИ-тата.
Естествено че държавата ще сключва договори за всичкия ток от тях. "Горивото" за тях е безплатно и колкото повече една държава може да добива ел.енергия по този начин сама, толкова по-добре за нея е.
Не е лошо да си спомним, че ядреното гориво е скъпо и се внася от чужбина, а въглищата са изчерпваща се суровина и са безкрайно мръсни и трудоемки (оттам и скъпи) за добиване. Няма нищо по-нормално от това една стра да гони колкото може повече ВЕИ енергия.
Не знам кое ви кара да мислите, че тока от другите централи е евтин. Така ви казаха по телевизията ли?
Таксата зелена енергия е САМО НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА от сметката. А останалите?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

15 VL | 10.04.201319:25

Всъщност, законите за ВЕИ също не са лоши. Проблемът, както обикновено, е в едните пари. Краде се. И се краде, не толкова защото на собственик на една перка му е много зор да краде, а защото присъединиха само вярнопатийни кадри от всички цветове на дъгата. Това присъединяване беше срещу огромни рушвети. Те трябва да се избиват. Трябва и за партията майка да се отчислява. И така стигаме до парадокса на кафявата енергия. Предприятието има нужда от електроенергия, но тя бива купувана от електроразпределителното предприятие по цена за промишлен потребител. Точно в същия момент производителят на кафява енергия продава на електроразпределителното предприятие енергия по преференциални цени. ЕРП'то по закон е длъжно да я купи. И трябва и да и балансира парите. Ако не разпредели тегобата равномерно, то просто ще затвори. Дали за седмица, дали за месец е маловажно. Един ден ще затвори. Обективно, всеки субект трябва да има мотивация за да прави нещо. В случая с ЕРП'тата универсалната мотивация е финансов приход. Както казаха от фотоволтаичната асоциация, ако ще има доходност от 7%, то може да си сложим и парите на срочен влог. Там до 100 000 евро ни ги гарантира държавата. И понеже реалната доходност при ВЕИ е някъде там, то се налага да се прилагат различни "хитрости". Защото като си платиш на всички ... и увяхваш.

Та не е скъп токът, парите са скъпи.
Всъщност, една приятна за четене статия по темата:
http://atominfo.bg/?p=13416
Старичка е, но е приятна за четене...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

14 pepe | 10.04.201319:12

Ритане на политици, власт имащи, привилегировани и всякаква подобна сган. Усмивка
   

оценка

+0 -0