60 на сто недоверие в правителството | webcafe.bg
newscafe

60 на сто недоверие в правителството

Webcafe.bg
21.10.2013, 11:39 (обновена 21.10.2013, 15:58)
хора без лица

Снимка: © Deviantart.com

Ако изборите са днес 22.3% ще гласуват за БСП, 19.2% за ГЕРБ. 41% от българите искат оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски. Това показват данните от последното изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 3 и 10 октомври чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна.

Вече 4 поредни месеца се възпроизвежда сходна картина на обществените настроения, се констатира в изследването.

Доверието в правителството е 30%, а недоверието - два пъти по-високо. Така подкрепата за правителството и през октомври напомня нивата в последните месеци на управлението на Борисов и в първите месеци на управлението на тройната коалиция - т.е. благоприятните периоди за тройната коалиция и неблагоприятните за Борисов.

Изкристализирането и проясняването на структурата на нагласите, обаче, не отменя и немалката степен на тревога в обществото. Протестният потенциал остава висок. Затова и предстоящият зимен сезон се очертава като важен тест за участниците в политическия процес. Почти без промяна в последните месеци остават общите нива на песимизъм и оптимизъм в традиционния въпрос на "Галъп интернешънъл" накъде върви страната.

Песимизмът по традиция преобладава, а нивата от близо 70% негативни очаквания са постоянни от началото на политическата криза през февруари до днес - със закономерното изключение около изборите.

И през октомври продължават ясно да личат позициите "за" и "против" правителството на Пламен Орешарски. 41% от българите искат оставка на кабинета. Контрапротестите пък се ползват с одобрението на 27% от респондентите. 38% смятат, че протестите срещу правителството трябва да продължат.

22% твърдят, че биха взели лично участие в тях - това означава, условно, повече от милион българи. На фона на данните по тези въпроси от предишните месеци октомври потвърждава постепенно успокояване при запазване на немалка протестна енергия. По-младите, хората с по-високи доходи и образование, привържениците на партиите на десницата, продължават да са и в по-голяма степен настроени срещу настоящото управление.

Потенциалът на Реформаторския блок засега остава на нива от 5-6%, смятат авторите на изследването. Подобни числа се получават при сумиране на резултатите на различните партии в блока в стандартния отворен въпрос от типа "Ако изборите се проведат сега...", както и при изричен въпрос за Реформаторския блок от типа "Бихте ли гласували за". Данните за новата формация, обаче, все още са хипотетични и отразяват потенциални нива.

Половината от привържениците на ГЕРБ смятат, че партията им трябва да се коалира с Реформаторския блок, една пета са на обратното мнение, а една трета се колебаят. При привържениците на партиите от Реформаторския блок картината изглежда противоположна. Общи действия на Реформаторския блок и ГЕРБ изглеждат по-желани при привържениците на ГЕРБ и по-нежелани при привържениците на Реформаторския блок.

Няма съществена динамика в доверието към основните личности, включително и към лидерите на двете основни партии.

Oще: бсп  герб  доверие  партии  правителство  социология 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани