Споразумението за строителството на газопровода "Южен поток", който ще свърже Русия и България по дъното на Черно море, ще бъде подписано на 16 септември | webcafe.bg
newscafe

РИА Новости: На 16 септември - подписите за "Южен поток"

Webcafe.bg
07.09.2011, 10:32 (обновена 07.09.2011, 13:14)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

Русия бърза с газопровода "Южен поток" - състезава се с "Набуко"

Споразумението между акционерите за строителството на газопровода "Южен поток", който ще свърже Русия и България по дъното на Черно море, ще бъде подписано на 16 септември, съобщи РИА "Новости".

Делът на италианската ЕНИ в проекта ще намалее до 20%, френската "Електрисите дьо Франс" и германската "Винтерсхал" ще получат по 15%, заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от медията.

"На 16 септември в Сочи планираме да подпишем договор между акционерите. Това ще бъде основният документ за осъществяването на проекта. Компанията ЕНИ трябва да получи 20%, "Газпром" - 50%, "Електрисите дьо Франс" и "Винтерсхал" - по 15%", каза Милер на премиера Владимир Путин по време на откриването на "Северен поток".

"Реализацията на проекта "Южен поток" върви по график", добави президентът на "Газпром".

Проектът е на стойност над 20 млрд. евро. Планирано е морският участък от газопровода да премине по дъното на Черно море от Русия до България. Общата дължина на черноморския участък ще бъде около 900 км, максималната дълбочина - над 2 км.

Проектната мощност е 63 млрд. куб. метра годишно. За сухопътния участък в България се обмислят два маршрута - един на северозапад, друг на югозапад. Също като "Северен поток" този газопровод ще позволи на Русия да заобиколи Украйна като транзитна страна, допълва АФП.

Проектът цели да бъде конкурентен на смятания като европейска алтернатива на руския газ "Набуко". Той предвижда да пренася газ от Кавказ за Западна Европа през Турция и Балканите от 2014-2015 г., заобикаляйки Русия.

Цената на руския газ за Украйна е по-ниска в сравнение с много други европейски страни като Полша, Унгария, Турция и Румъния, заяви също Милер. Според него и тарифите за транзит са доста по-високи, отколкото в Германия, Полша, Чехия и Словакия.

Според него украинският президент Виктор Янукович е бил заблуден за тарифите за транзит през територията на републиката и цената за местните потребители. Формулата на цената от 2009 г. е "съмнителна и дори спорна, тъй като в сравнение с реалните цени, например в Германия, плащаме близо $200 повече", каза той.

 

Oще: акционери  алексей милер  българия  газопровод  газпром  ени  румъния  споразумение  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани