80 процента от българите ще прекарат Коледа вкъщи | webcafe.bg
newscafe

80 процента от българите ще прекарат Коледа вкъщи

Webcafe.bg
23.12.2010, 11:45 (обновена 23.12.2010, 12:00)
коледа

Снимка: © Getty Images

5% ще се веселят в ресторант или в клуб, като това е изборът главно на най-младите - до 29 години.

Повечето от българите - 80%, ще посрещнат Новата година в домашна обстановка - вкъщи или на гости у роднини и приятели, показва проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

Това важи най-вече за по-възрастните и за пенсионерите, както и за жителите на селата и за най-бедните.

5% ще се веселят в ресторант или в клуб, като това е изборът главно на най-младите - до 29 години, на висшистите, на занимаващите се с частен бизнес и на богатите. 2% са си набелязали за купон някое интересно място в страната. Съвсем разбираемо, това е изборът предимно на най-мобилната прослойка - най-младите и особено на учениците от горния курс и на студентите. Малко над 1% от интервюираните предпочитат да се приберат за празника в родното си място.

Колко отделяме за подаръци

85% от българите са планирали разходи за коледни и новогодишни подаръци. 19% от интервюираните в средата на декември заявяват, че могат да отделят до 20 лв., за да зарадват най-близките си. 30% са планирали да похарчат суми между 20 и 50 лв., 25% - между 50 и 100 лв., 7% - между 100 и 200 лв., и 4% - над 200 лв.

15% от българите посочват, че не могат да заделят и лев за подаръци, показва проучването на Националния център за изучаване на общественото мнение.

Младите българи, висшистите, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, богатите и столичаните, са приготвили по-крупните суми за подаръци. Най-възрастните, безработните, ромите и хората, живеещи с големи лишения, ще заделят символични суми или изобщо няма да могат да си позволят подаръци.

Колко харчим по празниците

91% посочват, че са предвидили пари, които да похарчат за празниците. Сред тях 15% възнамеряват да похарчат до 20 лв., 28% - между 20 и 50 лв., 31% - между 50 и 100 лв., 13% - между 100 и 200 лв. и само 4% - над 200 лв.

9% не разполагат с финансови възможности, така че да посрещнат Рождество и първия ден на 2011-а по-различно от делника.

Как посрещаме Нова година

Навръх Нова година естествено има и хора, които ще работят. Професиите на тези хора, предполагат ангажираност и по празниците - това са хотелиери, ресторантьори, сервитьори и бармани, които ще се грижат за празнуващите, дежурни в празничната нощ, а също и заетите в редица производства и услуги с непрекъснат режим.

Нова година ще посрещнат на ски курорт, на площада в града или в чужбина под 2% от интервюираните.

Oще: коледа  подаръци  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.