Правителството изпълни само половината от антикризисния план 2010 | webcafe.bg
newscafe

"Дневник": Антикризисният план 2010 - изпълнен наполовина

Webcafe.bg
27.12.2010, 10:20 (обновена 27.12.2010, 11:18)
Бойко Борисов

Прегледът на конкретните мерки показва, че не са изпълнени най-вече тези, от които се очакваха приходи.

Правителството е успяло да изпълни половината от 60-те мерки в антикризисната си програма за тази година, приета в края на март, отбелязва в. "Дневник".

От нея се очакваха допълнителни 1.3 милиарда лева в бюджета, но постъпленията не са повече от 600 милиона лева, показа проверка на изданието. Не са изпълнени най-вече тези, от които се очакваха приходи, посочва "Дневник".

Реалният ефект от програмата, подкрепена от бизнеса и синдикатите, най-общо са замразените пенсии и заплати. Увеличаващата се дупка в бюджетните приходи, съпътствана с тегленето на готови пари от фискалния резерв (1.3 млрд. лв. за 11 месеца), беше компенсирана единствено от продажбата на двойно повече от планираните държавни ценни книжа - за 1.5 млрд. лв.

Сред неизпълнените мерки, от които се очакваха приходи, е това, че кабинетът не успя да продаде никакви емисии от парникови газове при планирани 500 млн. лева от тях.

Годината се оказа нулева и за приватизацията, след като не беше продадено нищо от набелязаното -  "Булгартабак" и миноритарните  дялове в електроразпределителните дружества.

Управляващите се отказаха от въвеждането на данък върху печалбите от хазарт, който трябваше да донесе 80 млн. лв. А шумно обявеният данък "лукс" се трансформира в данък "колиба", който ще бъде събиран през 2011 г.

Замразяването на пенсионните осигуровки е спазен ангажимент за тази година, но от януари вноските ще се увеличат с 1.8%. Кабинетът удържа да не вдига ДДС и частично се разплати с компаниите, които приеха да направят 7% отстъпка от вземанията си. Така от 600 млн. лв. задължения на държавата към бизнеса бяха платени 260 млн. лв.

Механизъм за увеличаване на минималната работна заплата не беше създаден и за трета година тя е замръзнала на 240 лв. След приключването на финансовата година ще се разбере доколко е изпълнена ключовата мярка държавните разходи да бъдат съкратени общо с 450 млн. лв.

Oще: антикризисен план  данък лукс  правителство  приватизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

1 randome | 27.12.201016:46

пак "политика".....и тука ли???????
не се научихте - ЕЙ !!!!!
....криза е...... "пари нема"......
особенно за ВАС Много щастлив
НИЕ (ще оЦеллеЙЙм) за вас не е сигОрнУ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани