Цената на водата в София да скочи до 10% от 1 януари 2011 г., предвижда инвестиционният план на "Софийска вода", одобрен от ДКЕВР | webcafe.bg
newscafe

До 10% по-скъпа софийска вода от 1 януари

Webcafe.bg , По "Стандарт"
29.08.2010, 19:34 (обновена 29.08.2010, 19:42)
Изгубени години

Снимка: © Getty Images

Поредно поскъпване на водата ни готви от 1 януари догодина единственият воден концесионер в България -"Софийска вода"...

Цената на водата в София да скочи до 10% от 1 януари 2011 г., предвижда инвестиционният план на "Софийска вода", одобрен от ДКЕВР, съобщава "Стандарт". Но компанията ще поиска с 1% по-малко поскъпване заради производството на ток от биогаз, от утайките в пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово, съобщи Иван Иванов, изпълнителен директор на "Софийска вода", пише авторът на публикацията Таня Киркова.

Това означава около 1.68 лева за кубик при сегашните 1.54 лева с ДДС.

Според информацията 1.5 млн. лева са годишните приходи на дружеството от продажба на ток. "Софийска вода" твърди, че е инвестирала 52.4 млн. лева във ВиК мрежата на столицата през 2009 г. Тази година тези средства щели да бъдат, според компанията, малко над 50 млн. лева.

В момента всички части извън компактния град нямат канализация. Това са кварталите от Витошката яка и северните райони на София. Но до 2015 г. цяла София трябва да има канализация и да пречиства отпадните си води, припомня "Стандарт". Ще се търсят средства по европейски програми, а където не достигат, ще се допълват с пари от "Софийска вода".

Това обаче е свързано с цената на водата. Според публикацията ежегодното поскъпване на водата би могло да бъде по-малко, ако се изпълни проектът за няколко мини ВЕЦ-а върху водопроводите в София. Тази година общината кандидатства за пари от ЕС за проектиране на ВЕЦ-овете.

Сред ключовите проекти на "Софийска вода" са изграждането на канализационни и отводнителни колектори в кв. Бенковски, Горубляне, Илиянци, Слатина, подмяна на водопроводи в Лозенец и Младост. Канализационни проекти по ИСПА ще помогнат за избягване на наводненията.

Тази година се изпълняват Драгалевски, Слатински, Перловски, Владайски колектори на стойност 14 млн. евро. Към привършване е ремонтът на Рилския водопровод. Само още три спирания на водата по 12 часа ще има през септември. Първото ще бъде на 7 септември от 16 часа.

Oще: 2011  вода  кубик  поскъпване  софийска вода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани