Горе-долу сме наясно с правата си | webcafe.bg
newscafe

Горе-долу сме наясно с правата си

Webcafe.bg
17.10.2013, 16:26 (обновена 17.10.2013, 16:42)
Pravatani.bg

Повечето от нас знаят как се разпределя имуществото между наследници.

В същото време едва 57.1% са наясно, че когато имат право на издръжка, първо трябва да я поискат от съпруга и децата си. На цели 33% от хората не им е известно, че ако са дали капаро и не получат насрещно изпълнение, могат да го получат в двоен размер.

Това показват данните от проучването на правната култура на българина, което порталът Pravatami.bg организира по случай първата си годишнина. Средната възраст на участниците в допитването е 33 години.

Из въпросника

79% от запитаните отговарят правилно на въпроса "Какъв е размерът на минималния капитал, който следва да се внесе при регистрация на фирма (ООД/ЕООД)?" - 2 лева. Почти толкова знаят и че таксиметровият шофьор може да качи друг пътник заедно с нас само ако сме дали съгласието си за това. 97% от хората правилно посочват, че могат да се откажат от купена онлайн стока в рамките на 7 работни дни.

Девет от десет запитани са запознати с правото на работника безплатно да заведе дело срещу своя шеф. По вечно актуалната тема за проверките на Пътна полиция също се оказваме подготвени - 96% от участвалите в допитването знаят, че могат да възразят срещу акт за административно нарушение при връчването му, както и в 3-дневен срок от издаването му.

Подобен е процентът и на тези, които отговарят отрицателно на въпроса "Когато сключа договор за заем със заложна къща, заложната къща става ли собственик на заложената от мен вещ?" - договорът с нея е за заем, а не за продажба.

Най-четеното

Най-посещаваните статии в портала Pravatami.bg дават представа какви са най-честите сблъсъци на гражданите с администрацията: Правата ми при проверка от пътна полиция; Как да променя адреса си?; Как се узаконява незаконен строеж?; Кога имам право да не заплащам общи разходи на етажната собственост?

Oще: pravatami.bg  закони  права  правна култура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани