„Уестингхаус“ с дял от 30% в VII реактор, но само докато заработи | webcafe.bg
newscafe

„Уестингхаус“ с дял от 30% в VII реактор, но само докато заработи

Webcafe.bg
25.06.2014, 13:10 (обновена 25.06.2014, 14:08)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

До момента правителството не е дало публична информация за очакваната стойност на проекта и за цената на българското участие в него

Предварителен договор с американската компания "Уестингхаус" ще бъде подписан съвсем скоро за VII реактор на атомната централа в Козлодуй, съобщи пред БНР Александър Николов, зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй".

„Това е акционерно споразумение, първичен документ, в резултат на който ще започне определена дейност, а крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Такива са ни намеренията - "Уестингхаус" да влезе с 30 процента собственост, а АЕЦ - с останалите 70 процента", заяви Николов, но се ангажира с дата, тъй като все още акционерното споразумение е поверително.

Той бе потърсен за коментар заради публикация във в. „Преса", според която договорът с американската компания е трябвало да бъде подписан на 24 юни, но текстове от него смутили българската страна.

„Не бих споделил това, че няма да бъдат дългогодишен инвеститор, защото изграждането не става за един ден. Но те няма да бъдат оперираща компания. Намирането на съответните капитали за изграждане на АЕЦ - това една от задачите, които си поставяме в акционерното споразумение", коментира той.

„Моето лично мнение е, че изграждането на нова ядрена мощност е необходимо в България. Това, че в момента Европа и светът са в икономическа криза, не означава, че ще е вечно. Действително консумацията на електроенергия е по-ниска, но експортът е почти възстановен. Икономиката няма как да не се развива",каза още Николов.

През декември миналата година БЕХ и "Уестингхаус" подписаха предварително споразумение за съгласуване на параметрите по изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй". Дейността ще се финансира с дългосрочен кредит от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество (JBIC).

Целта е от 2016 г. да започне същинското изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", която да е поколение III+ по технологията AP-1000.

Oще: аец  аец козлодуй  договор  миет  уестингхаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани