Посланикът на Холандия у нас препотвърди позицията на страната си да блокира членството на България в Шенген | webcafe.bg
newscafe

Холандия ни спира за Шенген

Webcafe.bg
19.09.2011, 16:46 (обновена 19.09.2011, 17:16)
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Снимка: © Sofiaphotoagency.com

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се срещна с посланика на Холандия у нас...

Въпреки ултиматума, поставен от външния министър Николай Младенов по повод позицията на Холандия да блокира членството ни в Шенген, посланикът на Холандия препотвърди днес позицията на страната си.

След среща с кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова Карел ван Керстен заяви, че холандското правителство няма да се съгласи с премахване на граничния контрол. Причина за тази позиция е постигнатото от България по механизма за контрол и проверка на Европейската комисия в областта за правосъдието и вътрешния ред.

Посланикът обаче подчерта, че въпросът за членството в Шенген не трябва да се обвързва с предстоящите избори. "Това е оценка за България, не само за настоящото правителство, но и за предишното, както и за работата на парламента. Ще е погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже - вие сте виновни. Това ще бъде особено погрешно по отношение на министър Попова, която положи големи усилия. Темата "Шенген" не трябва да е тема в предизборната кампания", заяви дипломатът.

Какво обяви Външно

Ден след като Холандия обяви намерението си да наложи вето върху българското членство в Шенген, министърът на външните работи Николай Младенов отправи своебразен ултиматум към страните членки. Той заяви през уикенда, че ако на 22 септември България не бъде приета в шенгенското пространство, правителството ще преосмисли отношението си към предстоящите промени в шенгенското законодателство.

"Ако се вземе разумно решение, което отговаря на интересите на всички в Европа, ще подкрепим реформата на шенгенското законодателство в ЕС. Но ако такова решение не се вземе, ще трябва да обсъдим много внимателно политиката си на подкрепа за това законодателство", каза Младенов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък изрази надежда Холандия да бъде изолирана от останалите страни членки по време на заседанието на съвета на вътрешните министри на 22-23 септември, където се очаква да се реши дали България и Румъния ще се присъединят към Шенген.

Холандският посланик отказа да коментира днес изявлението на Младенов. Според него постигнатото от България е много, но не достатъчно.

Подкрепям позицията на българското правителство, че българският глас трябва да бъде чут и че правилата трябва да важат за всички, каза след срещата Росен Плевнелиев. Той заяви, че тази своя позиция ще заяви на предстоящите срещи в Германия и Франция, които ще проведе.

С уговорката, че казусът "Шенген" не бива да се политизира, за да не се "получи като ситуацията с искания подкуп", Росен Плевнелиев заяви, че по време на срещата холандският посланик е изразил категорично и ясно, че позицията на страната му е базирана на действия на предишното българско правителство.

Ван Керстен обаче заяви, че "позицията на холандското правителство по Шенген не е оценка за сегашното или миналото правителство, а за България, за парламента".

Минути по-късно Ван Керстен заяви, че "позицията на холандското правителство по Шенген не е оценка за сегашното или миналото правителство, а за България, за парламента".

Въпреки че България и Румъния изпълняват техническите критерии за влизане в зоната, няколко страни от ЕС начело с Холандия са против, тъй като София и Букурещ все още не се справят с корупцията и организираната престъпност - темите, които се следят чрез механизма за контрол и проверка и по които Европейската комисия ежегодно дава оценки в мониторинговите си доклади.

Холандския посланик даде висока оценка на работата на правосъдния министър Маргарита Попова за изпълнението на критериите.

Oще: ек  ес  карел ван керстен  маргарита попова  посланик  росен плевнелиев  холандия  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани