Всички деца до 3 години - на проверки за аутизъм | webcafe.bg
newscafe

Всички деца до 3 години - на проверки за аутизъм

Webcafe.bg, по Дарик и Bulgaria ON AIR
02.04.2013, 16:51 (обновена 02.04.2013, 17:06)
Деца

Снимка: © БГНЕС

Едно на 88 деца у нас има аутизъм

Всички деца до три години ще минават на скрининг тестове за аутизъм при общопрактикуващите си лекари. Това е част от пакет мерки, разработен от специалисти.

Очаква се идеята да бъде одобрена от министъра на здравеопазването и от следващата година да бъдат направени необходимите нормативни изменения, за да започнат процедурите.

Преди 20 години в България едно на 10 хиляди деца е имало симптоми, а днес всяко едно на 88. Общият брой е около 140 хиляди, като половината от тях са деца, показват данни на Фондация „Стъпка за невидимите деца". На днешния Световен ден на информираност за аутизма стана ясно, че като цяло има сериозно увеличение на броя аутисти в света.

Общото между всички аутистични личности е трудното и некачествено общуване и проблемите при социализацията. Решението на трудностите може да стане чрез стъпки в образователната, социалната и здравна сфери.

В новия Закон за образованието се предвиждаше приобщаване и подкрепа за децата с проблеми в развитието, тъй като в училищата до този момент липсват адекватни грижи за малчуганите с този проблем. Текстът обаче не беше приет заради оставката на правителството.

В САЩ резултатите от проучвания показват, че едно от всеки 50 деца на ученическа възраст има диагноза аутизъм. Това е увеличение със 72% спрямо 2007 година.

Все още не се знае точната причина за развитието на разстройства от аутистичния спектър, но според учени възможностите са стрес на майката, докато е бременна, както и генетични причини. Скорошно изследване посочва, че децата на по-възрастни мъже са по-предразположени към заболяването. А като цяло момчетата с аутизъм са повече от момичетата.

Oще: аутизъм  деца  заболяване  тестове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 03.04.201319:10

>За човешкия организъм няма никакви данни как се отразява ГМО

За човешкия организъм, естествено, няма поради етични причини.
Но за плъхове има купчини изследвания, резултатите от които са публикувани и могат да се намерят тривиално (. Макар, че някои от тях намират статистически значими разлики в метаболизирането на ГМО, и токсичността, никои от тези разлики не се превеждат в нещо, близко до "вредни за здравето".
Бананите също имат по-висока концентрация на радиоактивен калий, което на теория би трябвало да ги прави канцерогенни, но все пак никой не твърди, че са "вредни за здравето". Макар че са, до известна степен.
Всичко е вредно до известна степен.
ВЪпросът е в кой момент го наричаш "вредно за здравето" и го забраняваш.

>но има няколко проучвания с лабораторни плъхове

Да не би да визираш едното проучване с плъхове, което стана мегапопулярно преди няколко месеца, защото уж демонстрираше, че ГМО причинявали гигантски тумори:

http://www.naturalnews.com/037249_GMO_study_cancer_tumors_organ_damage.html

Ако е така, то имам лоши новини за теб - изследването е пълна боза.
Авторът му публикува (не в рецензирани списания, защото никое не го одобри, а във непочтителни ненаучни сайтове онлайн) потресаващи снимки на плъхове с огромни тумори, и, естествено, жълтата преса и любителите на конспирации го заръфаха като топъл хляб. От там 'изследването' плъзна навсякъде из социалните мрежи.
Научните среди тотално отхвърлиха резултатите от това изследване по куп причини, всичките от които бяха напълно валидни - дизайн на експеримента, методика на събиране на данните, големина на извадката, избор на статистически методи, неповторяемост и т.н. Един прост факт - породната група, която е използвана, е силно предразположена към тумори. Тоест, над 30% от плъховете развиват тумори ако ще да ги храниш със зърна, отгледани ръчно от тибетски монаси.

Ако имаш данни за други изследвания, които демонстрират съществена вреда от ГМО върху здравето на бозайници, за предпочитане публикувани в уважавани, рецензирани списания, то дай линк. Иначе ще предположа, че твоето "има няколко проучвания" вероятно всъщност е неумело завоалирано "аз мисля така, значи е така".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

6 delight | 03.04.201312:44

Само индиговите родители вярват в индиговите си деца. Намига
По-добре да вземат редовно да си пият лекарствата, вместо да величаят неврологичните проблеми на децата си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

5 mima | 03.04.201308:32

За човешкия организъм няма никакви данни как се отразява ГМО, но има няколко проучвания с лабораторни плъхове. Естествено, производителите твърдят, че са манипулативни и некоректни. Други твърдят, че са истинни и са преследвани заради публикуването им... Истината е някъде там. От ГМО картофите знам, че моето дете получаваше диарии (имаше алергия към тях) и затова търсихме само селски картофи от бабички. Може причината да е в химикалите, с които са обработвани, но нали и затова са ГМО, за да понасят определни химикали. Така че не са съвсем без ефект тези храни, но доколко вредни са никой не знае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 02.04.201319:28

>Как се отразяват ГМО продуктите на човешкия организъм?

Не се.
Образовай се.
В тия времена няма друга причина да си неинформиран, освен личния избор.
Ако наистина си задаваш тези въпроси, отговорите са лесни за намиране.
Ако всъщност въпросите ти са предвидени като риторични, и в тях влагаш личните си необразовани предразсъдъци, които всъщност никога не би изоставил - тогава ти си от тези, които съзнателно избират да са глупаци. За съжаление са мнозинство.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 02.04.201319:17

>Как е възможно, само в рамките на 20-тина години, да се създадат предпоставки едно психично заболяване да засегне така масово децата ни?

Не е възможно.
При огромната част от психичните разстройства причината да са видимо по-разпространени е просто това, че сега им обръщаме внимание, а едно време не сме.
Същият ефект има и при купчини други заболявания - в миналото са минавали или незабелязани, или неописани като болести, или класифицирани като 'особености', защото не са били разбирани.

Вземи за пример лактозонетолерантността. Защо, мислиш, в западния свят почти я няма? Едно обяснение е, че в този район на света в миналото млякото и млечните продукти са се считали за съвсем нормална, естествена храна за децата (и все още се), и, съответно, това, че детето ти не реагира добре на мляко, не се е считало за причина да спреш да го храниш с мляко. Така по съвсем естествен начин гените, които предразполагат към лактозонетолерантност, са изчезнали - носителите им са измирали още в ранна детска възраст.
В Азия, обаче, отношението към млякото и млечните продукти е било (и все още е) коренно различно, и, съответно, тези гени се е запазили в тази популация. В резултат, 90% от азиатците са лактозонетолерантни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 13:38

2 Nikola Dimitrov | 02.04.201318:28

Храната е важен фактор.не изключвам,че се дължи на това какво ядем.Как се отразяват ГМО продуктите на човешкия организъм? Дали децата индиго и кристалните деца не са свързани с тази болест? В същност медиите по друг начин представят тези деца с индиго и кристална аура.Не е ли заболяване?Ако има някой яснота и познания моля да коментира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

1 Radenko Kostadinov | 02.04.201318:09

Уж в среда на по-развита медицина, "подобряване" качеството на живот, глобализация, технологична революция.. очакваше се условията за съвременния човек да предложат по-добро здраве, по-дълъг живот, повече спокойствие, а то какво се случва реално в последните 20-30 години? Бум на сърдечни заболявания, висок процент смъртност от рак, очаквания всяко трето дете да се ражда с диабет, 1 от 50-80 деца - страдащо от аутизъм?!? Как е възможно, само в рамките на 20-тина години, да се създадат предпоставки едно психично заболяване да засегне така масово децата ни? На мен ли така ми се струва или нещо наистина сме сбъркали пътя, по който вървим Въпрос
Като един млад човек, надяващ се утре-вдругиден да изгледа своето отроче, започвам редовно да свиря класика на коремчето на мама - никакъв стрес повече! Намига
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани