Решение за АЕЦ "Белене" - само с широко отворени очи... | webcafe.bg
newscafe

Златев - консултант за "Белене", Борисов: "Тяхно право е!"

Webcafe.bg
08.04.2011, 14:37 (обновена 08.04.2011, 16:56)
бойко борисов

Снимка: © Емакс

Право на руската страна е да наема каквито иска консултанти, заяви премиерът Бойко Борисов по повод участието на шефа на Лукойл България и негов приятел Валентин Златев като такъв...

Право на руската страна е да си наема каквито иска консултанти. Така днес премиерът Бойко Борисов коментира участието на шефа на "Лукойл-България" Валентин Златев в преговорите за АЕЦ "Белене".

Борисов се включи на живо днес в предаването "Свободна зона" по ТВ+ с водещ Георги Коритаров, който попита премиера дали от негова гледна точка е притеснително, че консултант на руската страна в проекта "Белене" е Валентин Златев.

Отговорът на министър-председателя: "Аз на руската страна не се меся в работата. Нейно право е да си наема каквито иска консултанти. Както ние сме наели и мисля..., че HSBC банк е изключително авторитетна, особено в консултирането, с изключителни експерти и би трябвало поне в това да ни похвалят, че си имаме подобен консултант, който експертно да ни каже, извън всякакво политическо говорене, какво всъщност е проектът "Белене"".

Както се разбра наскоро, Златев е присъствал на преговорите за втора атомна през февруари в Москва. Шефът на "Лукойл България" е бил и в руската делегация на състоялата се преди два дни 14-а сесия на междуправителствената икономическа комисия в Москва. Тя беше предшествана от скандала, разразил се заради подписа на шефа на НЕК под споразумението за АЕЦ "Белене".

Трайчо Трайков стои зад думите и действията си

Междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се яви на изслушване в парламента, където защити позицията си за случая с шефа на НЕК - за която получи последно предупреждение преди дни от премиера.

"Решение за реализацията на АЕЦ "Белене" може да има - да, но с широко отворени очи", каза Трайков. Той допълни, че иска да гарантира откритост по проекта, каквото и да му струва това, и че отношенията между руската и българската компании - "Атомстройекспорт" и НЕК, тепърва ще се разискват.

"Имам ясните аргументи, че г-н Първанов е излязъл от правомощията му, не е спазил устава на дружеството, личните ми разпоредби. Имам съвсем ясни аргументи, защо той с поведението си компрометира поста, на който е". Това каза Трайков пред депутатите. "Това, което аз последно чух от министър-председателя, че той разбира правото ми на претенциите към изпълнителния директор на НЕК", заяви Трайков. 

Министърът обясни още, че в текста, одобрен от него, не е имало нищо, свързано с ангажименти на България за обвързване с крайния договор. "Имаше единствено тримесечен срок за продължаване на действието на анекс 11 с три месеца", заяви той.

"Нямам какво повече да кажа, включително и да коментирам професионалните или морални качества на г-н Първанов или липсата на такива. След срещата и разговора с вицепремиера и с министър-председателя в началото на следващата седмица, ще обявим следващите си стъпки", заяви Трайков.

За "Южен поток" икономическият министър обясни, че са се споразумели с "Газпром" да се приведат договорите в съответствията с изискванията на ЕС в областта на енергетиката. По отношение на третия проект от т.нар. "Голям шлем" - нефтопровода Бургас- Александруполис, ще се изчака оценката на ОВОС и тогава ще се прецени дали да продължат действията по проекта. 

Искам да уверя всички коментатори, че нямам самочувствието на жертва, не поставям себе си над проблемите, каза още в началото на обяснението си пред депутатите Трайков.

"По скоро смятам, че съм човек, който се опитва да разбере до каква степен са защитени националните и икономическите ни интереси. В този смисъл стоя зад всички мои думи и действия по отношение на подписаното във вторник споразумение, което е подписано от изпълнителния директор на НЕК без санкция на БЕХ", продължи Трайков.

По думите му, късно на 1 април, петък, е имало съгласуван "взаимноприемлив и от българската, и от руската страна текст на Споразумение 12" - за тримесечно удължаване на досегашните документи, но без задължение за парафиране и подписване на ИДС-договор.

Оставаше да се изчисти единствено искането ни да не се започва производството на оборудване за втори контур с оглед на дискусиите за подмяна на турбината с по-високо ефективна такава, каза Трайков.

"В понеделник Първанов дойде на заседание в кабинета ми да докладва за работата през уикенда със съвсем друг текст, който на практика беше първоначалната руска версия, макар и с едно изключение.

Беше отпаднало по настояване на вицепремиера Дянков ангажиментът за подписване на договор до 30 юни, а беше останало за парафиране до 1 юни. На това заседание в кабинета ми пред целия екип на г-н Красимир Първанов му бе изрично забранено да подписва този вариант на споразумението, а във вторник се оказа, че документът е подписан. В нарушение на моята заповед, в нарушение на съвета на директорите на НЕК и на мненията, изразени в писмен вид под формата на електронна поща на всички членове на Борда директорите на БЕХ", обясни още Трайков.

"Надявам се в режим на диалог с вицепремиера Дянков и министър-председателя да изясним всички отговорности и координацията на процесите за проекта "Белене" оттук нататък", продължи министърът и изрази оптимизма, "че можем да отстояваме своите интереси в рамката на това, което имаме като документи".

А за какво са дадени парите?

В интервю пред онлайн изданието argumenti-bg.com бившият икономически министър от тройната коалиция и соцдепутат Петър Димитров казва:

"...В средата на март министърът на икономиката и енергетиката ми даде два изключително важни отговора. Попитах го следното: "Колко е похарчил НЕК от изборите (юли 2009 г. - бел.р.) до момента по проекта АЕЦ "Белене"?" Защото все слушахме, че това е гьол, развъдник на жаби, несигурен проект, че там няма нищо, че е тъмна яма, че не може да даваме пари, за да храним жабите и т.н.

Отговорът бе, че правителството на ГЕРБ до момента е вложило в АЕЦ "Белене" 296 милиона евро. Правителството на Сакскобургготски и правителството на Станишев общо са вложили 430 милиона евро. Срещу тези пари е подготвена площадката и е готов първият реактор. Просто се вижда за какво са дадени тези пари. Сега за какво са дадени тези 296 милиона евро?...

На въпрос колко е фатално Споразумение 12, което разбуди духовете в държавата, Димитров ясно казва, че то "усилва позициите на Русия при един бъдещ арбитраж, защото е поет ангажимент след два месеца да се подпише окончателно договорът".

Как ще се подпише официален договор, след като новият консултант няма да е готов за това време? На мен, лично, не ми е ясно. Ако се стигне до арбитраж, то българското правителство, в лицето на министър Дянков, е дало на руската страна пълното право да си иска компенсации при прекъсване на проекта...

Колективна безотговорност... 

Този филм вече сме го гледали, коментира пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по отношение на казуса с АЕЦ "Белене". Той припомни последния доклад за енергетика и добро управление, който ЦИД представи в парламента през януари.

Според същия доклад българите са едни от най-слабо информираните граждани на ЕС по отношение на ползите и рисковете от ядрената енергетика. По думите му, това означава, че решения за такива големи проекти като АЕЦ "Белене" се взимат без хората да знаят реално какви са истинските разходи и ползи от него.

"Има решение на МС на предишното правителство да се създаде смесена компания, която да ръководи проекта, заедно с германския инвеститор RWE. Тази смесена компания не е създадена. В същото време средствата са изхарчени. Кой е взел решението? Кой е изхарчил средствата? Кой е нарушил волята на Министерския съвет?", пита Стефанов.

Oще: аец белене  атомстройекспорт  бойко борисов  валентин златев  консултант  красимир първанов  лукойл българия  министър  москва  нек  премиер  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

3 stg | 09.04.201117:04

Премиера Златев и говорителя му Борисов Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 09:31

2 Fedja Georgiev | 09.04.201109:38

Да - така е! Всеки може да си избере консултант, такъв какъвто иска. ОБАЧЕ - защо никой не казва колко ще НИ струва независимия консултинг от тази банка? И защо взимат заплати от: Министерство на Енергетиката? Институт по ядрена енергия? И още стотици "знайни и незнайни" енергетици? И икономисти? Защо винаги трябва да плащаме "на вън" за да ни кажат нещо, което и сами можем да пресметнем? м??????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 08.04.201116:58

Силата на правото или правото на силата ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани