Близнашки очаква да се формира правителство | webcafe.bg
newscafe

Близнашки очаква да се формира правителство

Webcafe.bg, по Нова телевизия
17.10.2014, 08:30 (обновена 17.10.2014, 09:03)
Георги Близнашки

Снимка: © Webcafe.bg

Според него нов предсрочен вот ще има катастрофални последици

Служебният премиер Георги Близнашки очаква да се стигне до съставянето на ново правителство, защото без това не може да се актуализира бюджетът. „Аз лично си давам още 2-3 седмици максимум като срок", каза той в интервю за „Нова телевизия". Той посочи, че след като излезе от Министерски съвет, ще се върне към академичните си занимания.

Близнашки изрази надежда за бързо преодоляване на различията между партиите, които биха могли да участват в управлението и видя две основни опции. „Едната е създаването и са дясно-центристката коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт, а ако тази опция се окаже невъзможна би могло да се търси широката коалиция, за която се настоява от Европа", каза Близнашки.

„Аз лично съм изненадан защо Реформаторите не могат да оценят по достойнство собственото си присъствие в общественото пространство и на тази основа да се присъединят към една по-широка коалиция. Човек трябва да си дава сметка за тези неща, а не да поставя невъзможни за изпълнения условия на своите потенциални партньори", каза още Близнашки.

По думите му демонтирането на модела „Кой" е задача, която изисква 7-8 години и много търпение, за да могат да бъдат изведени нови фигури и създадени нови авторитети.

Служебният премиер посочи, че нови предсрочни избори ще имат катастрофални последици за страната.

За изборите и купуването на гласове

Георги Близнашки каза, че служебното правителство е създало прилични и спокойни условия за провеждането на предсрочните избори. „Положихме огромни усилия да се пресече тенденцията към купуване и продажба на гласове. Гласове в много по-големи мащаби се купуваха на предходни избори", посочи той. Според него всички участници в политическия процес по един или друг начин практикуват тези негативни подходи към избирателите, а заедно с това са склонни да протестират.

„Имаше пасивно поведение от не малка част от органите на реда и това се дължи на обстоятелство, че като служебно правителство работим със заварена администрацията", каза още служебният премиер. Според него именно наследената от годината на протести тягостна обстановка е довела до това, че една не малка част от българските граждани не са отишли да гласуват. „Големият проблем е в самите политически партии. Трябва да мислим как да насърчим партиите да търсят вътрешни преобразувания, вътрешно обновление", каза служебният премиер.

За назначенията и уволненията

„Пресилени са твърденията за невиждана политическа чистка в администрацията. Уволнили сме не повече от 100-150 души. Това бяха крайни случаи, които не търпяха отлагане. Имаше много случаи на корупция", твърди служебният премиер.

Запитан защо не са сменени половината директори на областни дирекции на МВР, които са кадри на ДПС и които са обвинявани за търговци на гласове, служебният премиер отговори „Нямаме законовата възможност. Едно служебно правителство не може да направи твърде много промени".

Той коментира и решението си да изпрати Метин Казак като дипломат в Катар. „Метин Казак отива в Катар, за да опровергая твърденията за етнически подход към назначенията, включително и в дипломацията. Той е интелигентен, подготвен човек и смятам, че този човек ще бъде полезен на българската държава и занапред като посланик. Аз ценя и брат му, Четин Казак, това са добри граждани на нашата страна", посочи Близнашки.

Въпросите около КТБ

Според Георги Близнашки Цветан Василев трябва да се върне в България и да даде разяснения пред съдебната власт за случилото се, защото отговорността за ситуацията с КТБ е негова.

„Василев не може да не бъде арестуван, защото срещу него има повдигнати тежки обвинения, но ние сме цивилизована страна. Върху него няма да бъде упражнено неправомерно насилие. Смъртното наказание е отменено и нас. Най-добре е той да се прибира час по-скоро и да дава своите обяснение пред българската общественост", каза още той.

Oще: близнашки  георги близнашки  герб  гласуване  европа  купуване на гласове  партии  патриотичен фронт  правителство  преговори  премиер  пф  реформаторски блок  служебен премиер  служебно правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.