Срещата между Румен Петков и братя Галеви не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии в наркобизнеса, заяви шефът на митниците Ваньо Танов | webcafe.bg
newscafe

Румен Петков и братя Галеви договаряли трафик на дрога

Webcafe.bg
19.11.2010, 09:32 (обновена 19.11.2010, 16:43)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Бившият шеф на антимафиотите и настоящ директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов разкри, че Румен Петков и братя Галеви са договаряли разпределението на наркопазара на басейн "Спартак"...

Срещата между Румен Петков и братя Галеви през 2006-а на басейн "Спартак" не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии в наркобизнеса. Целта е била да се разберат страните да не си пречат и да не воюват, за да не попаднат по този начин в полезрението на службите. Това заяви шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пред БНТ днес.

За срещите се разбра преди 2 години

За срещата се разбра покрай парламентарно разследване на друг скандал по върховете на МВР през 2008 г. Тогава стана известно, че Румен Петков е имал две срещи с Галеви, първата. Първата била в Дупница - тогава той беше призован от тогавашния кмет на общината Първан Дангов, който водеше битка с Галевите. Дангов, издигнат от БСП, обаче не получи подкрепата на вътрешния министър, стана ясно след посещението на Петков в града.

Втората среща е била в София, на басейн "Спартак", през декември 2006 г. - с посредничеството на Алексей Петров. Поводът за провеждането й бил "напрежение" между престъпни групировки, изтълкувано в МВР като спънка за присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г.

Според обясненията на самите Галеви, те трябвало да се срещнат с Петков, за да му предадат важна информация. Румен Петков до ден днешен обяснява, че контактите му с Галеви били напълно регламентирани. След като се разшумя за случая обаче настъпиха няколко събития: първо, информацията за срещата изтече след като ген. Ваньо Танов беше привикан в парламентарната вътрешна комисия, второ, Румен Петков "освети" в свое изявление по агенция "Фокус" Алексей Петров като офицер под прикритие, и трето, по-късно Петков подаде оставка като министър на вътрешните работи.

Ваньо Танов с нова бомба

Днес  по БНТ Танов обяви, че на срещата на басейн "Спартак" Румен Петков и Алексей Петров са уредили трафика на синтетични наркотици и хероин да става на бартер между братя Галеви и Златко Баретата. Целта на това е била да бъдат избегнати плащания, които могат да бъдат проследени.

"Да, за мен тази среща е била за договаряне с посредничеството на Алексей Петров по отношение на движението на наркотични средства и тази договорка касае Златко Баретата и Галеви, за да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България", заяви Танов: "Това да става на бартер, за да няма движение на парични потоци, за да не могат да бъдат разкрити."

По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че според него версията на Ваньо Танов, че Румен Петков е осигурявал "чадър" над братя Галеви чрез посредничеството на Алексей Петров е достоверна. (Странно потвърждение, при положение, че напролет двамата бяха влезли в конфликт заради контрабандата на цигари и Цветанов, макар и не в прав текст, поиска оставката на Танов...) 

Данните от специалните разузнавателни средства (СРС) от срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви са унищожени веднага след нея, обясни министърът, цитиран от агенция "Фокус". На въпрос защо Румен Петков не се разследва, Цветанов посочи, че без тези данни не може да се докаже нищо.

В парламента обаче Петков коментира, че СРС-ата не са били унищожавани, освен по законния начин - това означава по искане на служителя, който е утвърдил използването им. Така че следите остават... Или поне би трябвало.

Петков настоя министър Цветанов да извади заявката за ползването на СРС, за да се провери от кого тя е била утвърдена и как са били ползвани.

Запитан дали Петков е покровителствал и двете групировки, Цветанов отговори, че неслучайно е наричан демон, намеквайки за заглавието на книгата на германския журналист Юрген Рот "Новите демони".

Цветанов: Може да му се вярва на Танов

"След като г-н Танов казва това, може да му се вярва повече, отколкото на всеки друг", заяви Цветан  Цветанов по БНТ. Според Цветанов Петков "не случайно се описва като демон". "Това, което беше казано от г-н Танов, съответства като цяло на политическата, на криминогенната и всякаква друга обстановка в този период от време".

На въпрос защо информацията на Танов не се разследва, Цветанов отговори: "Защото специалните разузнавателни средства от срещата веднага след това са унищожени".

"Много са нещата, които не са новина за мен. И знаете ли, вчера специално си говорих с колеги, и казвам, че най-хубавото нещо е, че цялата тази информация, която се е набирала 20 години, всичко това, което се е случвало, всичко, което оперативните работници и съответните ръководители на служби са имали информация за реалното състояние на държавата, най-хубавото е, че българското общество не е запознато в детайли на всичко това, което се е случвало.

Много е тежко това, което би трябвало да разберат, и това всъщност ще покаже, че абсолютно държавата я е нямало в този период от време", заяви Цветанов.

Oще: алексей петров  басейн спартак  братя галеви  ваньо танов  дрога  мвр  министър  наркопазар  румен петков  среща 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

4 Vortep | 25.03.201209:59

Те това е! В резюме:
- "най-хубавото е, че българското общество не е запознато в детайли на всичко това, което се е случвало" и днес, мога да си говоря, каквото си искам, защото "... цялата тази информация, която се е набирала 20 години", е била уж унищожена, а тази която е останала, отдавна изнесохме!

Нобелова награда им е малко!

Тези хора не разбраха ли, че колкото пъти си отворят устата бъркат и се налага после дълго да обясняват, какво е искал да каже лирическия герой .. до новия гаф!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 08:52

3 Dedi | 25.03.201209:00

Там където има дим - има и огън.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 20.11.201011:37

В Древен Китай е била в сила следната практика: когато обвиниш пред редовен съд някого в престъпление и обвиненият от тебе се окаже невинен, предвиденото от закона наказание за това престъпление се присъжда на тебе. Какво ли би станало, ако и в нашата Татковина съществуваше такъв закон?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 19.11.201010:48

Каква стана тя? Бандитът вика "Дръжте бандита"!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани