Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда как да се реформира пенсионната система у нас | webcafe.bg
newscafe

Тристранката избира: стаж или възраст за пенсия, или и двете

Webcafe.bg
04.06.2010, 12:33 (обновена 04.06.2010, 19:14)
Тотю Младенов

Снимка: © Бгнес

На социалния министър Тотю Младенов се пада една от най-болезнените реформи - пенсионната

Социалните партньори  обсъдиха днес 4 варианта за реформа на пенсионната система, която трябва да започне догодина. И не постигнаха съгласие по нито един от тях.

Работодателите и синдикатите се оказаха на двата полюса за пенсионната реформа заради осигурителната вноска - и съгласието засега изглежда почти невъзможно. Очертава се здрав сблъсък между труда и капитала...

Това стана ясно след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), продължило близо три часа.

Между 6 и 9% трябва да бъдат увеличени осигурителните вноски, за да се изчисти дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ), който е 2,1 млрд. лева. Това показват разчетите на НОИ, представени на социалните партньори.

От 2011-а синдикатите искат осигурителната вноска да бъде увеличена с 2% и да расте всяка следваща година. Аргументите им са, че така ще се стабилизира осигурителната система и ще може да бъде гарантирано 65% заместване на доходите от труд.

Бизнесът, който получи тази година поредно намаление на осигурителните вноски, е категорично против. Според работодателите стабилизирането на системата е в ограничаване на течовете и ранното пенсиониране.

Вдигането на възрастта за пенсиониране няма алтернатива заради демографската криза, заяви шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той смята, че синдикати и работодатели ще се съгласят за увеличаване на осигурителния стаж с три години.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обаче отрече това и каза, че "проблемите не трябва да се решават на изхода, а на входа на системата".

Синдикатите настояват за криминализиране на работодателите, които не внасят реални осигуровки. 

Работодателите пък - да се криминализират работниците, които не идват на работа.

Законовите промени трябва да бъдат вкарани в Народното събрание до септември, както обеща социалният министър Тотю Младенов. Очаква се сегашната точкова система да бъде отменена, за сметка на което ще бъде увеличена с 3 години възрастта за пенсионно осигуряване.

КТ "Подкрепа": Математически погледнато - повишение на пенсионната вноска

Най-обикновената математическа задача показва решението на проблема чрез повишаване на пенсионната вноска, заяви вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по БНР.

Не може с 10% осигурителна вноска да издържаш пенсии, коментира синдикалистът. Според него вдигането на вноската за пенсия е вариант за финансирането на системата. Изчисленията сочат, че вноската трябва да бъде вдигната до 40% според структурата на трудовия пазар и съотношението между работници и пенсионери.

По думите му реформата трябва да става плавно и постепенно. Според него обаче вдигането на вноската до 40% не е задължително, ако повече хора започнат да работят, а не да бъдат социално слаби.

Четирите варианта

Преди месец социалният министър Тотю Младенов представи пред Министерския съвет част от новите идеи, които предвиждат от 1 юли 2011 г. да се въведат нови изисквания за пенсиониране.

Запазва се сегашната възраст за пенсиониране - 60 години при жените и 63 г. - за мъжете, но се вдига изискването за минимален осигурителен стаж. Вместо необходимите сега брой "точки", съответно 94 и 100, се въвежда критерият за поне 37 г. трудов стаж за жените и 40 години - за мъжете за най-разпространената у нас втора категория труд.

Навършилите пенсионна възраст, на които не им достигат до 3 години осигурителен стаж, ще имат право на пенсия в намален размер. За всяка година от липсващия стаж размерът на пенсията се намалява с 2.4% (или с 0.2% на месец). Предвижда се бонус с по 2.4% на година за тези, които продължават да работят, без да им е отпусната пенсия, но имат условията за възраст и осигурителен стаж.

Според експерти този вариант е по-приемлив за хората и е по-изпълним в сегашните условия на база здравния статус и демографски характеристики на населението.

Друг вариант предвижда от 2012 г. пенсионната възраст за жените да се  увеличава с по 4 месеца на година до достигане на 63 г. през 2019 г. От 2021 г. да започне увеличаване на пенсионната възраст за жените и мъжете с по 4 месеца на година до достигане на 65-годишна възраст. Право на пенсия да се придобива при 37 г. стаж и за двата пола. Според експертите този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на пенсионната възраст.

С трети вариант се предлага право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за мъже и жени да се придобива при навършване на 65 години при 15 години действителен осигурителен стаж. Създават се преходни разпоредби за родените преди 1 януари 1960 г.

Родените преди тази дата според придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при следните условия: жени - при навършване на 60 години и сбор от възрастта и осигурителния стаж не по-малко от 94; мъже - при навършени 63 години и сбор от възрастта и осигурителния стаж не по-малко от 100. Пенсията им се намалява с 2.4 % за всяка година по-ранно пенсиониране до 65 години. Намалението на пенсията отпада след навършване на 65 годишна възраст.

Пенсията на хората, които имат право на нея, но не са се възползвали, се увеличава с 2.4 на сто за всяка година отложено пенсиониране.

Всяка година в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване се определят диференцирани минимални размери на пенсията за осигурителен стаж и възраст в три групи - за тези с осигурителен стаж до 20 години, от 20 до 30 години и над 30 години.

Според предложението в Кодекса на труда трябва да отпадне правото на работодателя да освобождава работника или служителя при придобиване право на пенсия или поне това право да не се отнася за придобиване на права по преходните разпоредби за ранно пенсиониране.

Четвъртият вариант предвижда да се започне с постепенно увеличаване възрастта за пенсиониране на жените, за да се преодолее дискриминационният елемент в условията за пенсиониране.

Oще: кнсб  кт подкрепа  мс  пенсии  пенсионна реформа  синдикати  тотю младенов  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2010, 12:48

1 NB | 06.06.201013:00

Интересно откъде се е получил тоя дефицит във фонодовете за задължително държавно пенсионно осигуряване... Явно някой доста сериозно си е напълнил джобовете от нашите вноски...

Иначе е смешно да има 40% осигурителна тежест за работещите. Не сме Дания или Швеция, че да можем да си го позволим. Работодателите ще са поставени в доста деликатно положение, доста от тях ще влязат в изцяло или частично в сивата икономика. Така че реално приходите във фондовете няма да се увеличат. Жалкото е, че демографските ни характерстики са такива, че все по-малко работещи ще трябва да издържат все повече неработещи...
Жалко е също така, че българинът няма осигурителна култура. Изход от тази ситуация може да е и третият стълб на пенсионното осигуряване. Всеки може да помисли сам за собственото си благополучие и да си внася вноски в добрволен фонд за пенсионно осигуряване. Това от друга страна ще е полезно и за икономиката ни, понеже частните дружества за пенсионно осигуряване ще имат повече средства във фондовете си, които да инвестират.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани