Уволниха шефа на АЕЦ "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

Уволниха шефа на АЕЦ "Козлодуй"

Webcafe.bg, по БГНЕС
19.04.2013, 16:18 (обновена 19.04.2013, 17:18)
Валентин Николов

Снимка: © Sofia Photo Agency

При разчистването в енергетиката първа жертва стана шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, заел поста не заради добрата си експертиза в енергетиката, а като човек на ГЕРБ

Проблемите в централата са системни и не са свързани с определени личности, но определени личности трябва да влязат в централата, за да решат проблемите. Така енергийният министър Асен Василев обясни защо изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов ще бъде уволнен.

До освобождаването на бившия депутат от ГЕРБ - Николов беше и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, се стигна, след като излезе докладът на Инспектората на Министерски съвет за случващото се в централата през 2011 г. - 2012 г.

Сред най-тежките нарушения са договори за изпълнение на обществени поръчки, които са подписвани от други служители на централата, а не от изпълнителния директор. Констатирани са случаи, при които стойността на сключения договор значително надвишава прогнозната стойност на обществената поръчка.

В доклада е описан и случай, при който печели кандидат, предложил три пъти по-висока цена от останалите кандидати при възложен критерии "най-ниска цена". Има и случаи, при които стойностите на сключените договори надвишават средствата, заложени в работната програма на АЕЦ "Козлодуй" за 2012, нещо, което показва не добро планиране.

Допускано е разделяне на обществени поръчки с цел заобикаляне на прилагането на закона. По време на провеждането на обществените поръчки са назначавани нови членове в комисиите, които да разгледат, оценят подадените оферти. В нарушение на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки не е изпълнявано винаги задължението да се събират по три оферти.

Като трайна тенденция се очертава системното неразплащане от страна на НЕК на доставената от АЕЦ "Козлодуй" електрическа енергия за задоволяване на регулирания пазар, въпреки изготвянето на три споразумения за разсрочване на плащанията, задълженията на НЕК продължават да нарастват, констатират още от Инспектората.

Министър Василев заяви, че ще има 23 персонални промени в 11 дружества, чийто принципал е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той допълни, че до рокадите се стига, след като не е била спазена зададената от ведомството насока - първо да се търсят резерви в системата и чак след това да се отправят искания за по-високи цени на енергията.

Oще: асен василев  валентин николов  енергетика  одит  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.