520 000 лв. разминаване между доходите и разходите на Бареков | webcafe.bg
newscafe

Сериозно разминаване между доходите и разходите на Бареков

Webcafe.bg, Таня Петрова, Галя Горанова, в-к "Сега"
06.09.2014, 09:35 (обновена 06.09.2014, 10:01)
бареков

Бившият телевизионен водещ дължи на хазната 35 000 лв данъци, а разходите му надхвърлят приходите, според неофициални източници от НАП

Бившният телевизионен водещ и лидер на партия "България без цензура" дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях.

Националната агенция за приходите (НАП) е установила, че има съществено разминаване между декларираните от лидера на "България без цензура" доходи и разходите му.

Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи. Информацията е на в-к "Сега" и е от източници, пожелали анонимност.

Според "Сега", от НАП са отказали да коментират резултатите от ревизията, но са потвърдили, че ревизионният доклад е връчен.

Пред "Сега" Николай Бареков е заявил, че не е получавал нищо от НАП, но и да получи, ще обжалва. Бареков е добре запознат с казуса и е наясно, че до окончателното приключване на процедурата остават още 2 седмици. Точно толкова е срокът за обжалване на ревизионния доклад на НАП, след като бъде връчен на проверявания. Едва след изтичането на този срок се издава ревизионен акт.

Според лидера на ББЦ, Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев са оказали натиск върху данъчните, "за да ударят" партията му преди изборите.

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата. В сигнала бяха споменати още бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

По информация на "Сега" ревизията на Бареков и неговата съпруга е обхванала 5-годишен период - от 2008 до 2012 г.

При проверката данъчните са установили, че лидерът на ББЦ изобщо не е подавал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 година, въпреки че е бил длъжен да го направи.

Според "Сега", изследването на паричния поток на семейството пък е показало, че то е харчило повече, отколкото може да си позволи.

Според източници Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата.

Физическите лица, които също са внасяли пари по банковите сметки на Бареков, не са представили съответните оправдателни документи. Сред проблемните разходи е и довнесен капитал във фирмата на Бареков "Би Медия груп", която е собственик на няколко сайта - BNews, BLife, BSport, Bpost.

Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери съгласно Наказателния кодекс, който определя праг от 12 000 лева за тази група. Данъчно престъпление е и невнасянето на данъци в големи размери чрез неподаване на данъчна декларация.

Още не е ясно дали НАП ще предаде ревизионния доклад в прокуратурата с подобно заключение.

Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева.

При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер. Образуването на наказателно производство обаче е трудно, защото като евродепутат Бареков се ползва с имунитет, който трябва да бъде свален след искане на главния прокурор.

"Не очаквам до 5 октомври да ми бъде връчен какъвто и да било документ от НАП, тъй като ще се тълкува като политическа разправа преди изборите. Каквото има да се плаща, ще платя" коментира лидерът на ББЦ. Той твърди, че само тази година е платил данъци в размер на 500 хил. лв.

Oще: бареков  ббц  доходи  нап  николай бареков  прокуратура  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2014, 17:55

4 jordani | 07.09.201419:41

Някой изненадан има ли ?
Като са започнали с проверките да карат подред - Доган, Местан, Станишев, Борисов, Сидеров, Дъбов, Инкасатора, Фидосова, Миков и най-вече Цацаров.
Барека могат за го завторят.
Не претендирам за пълнота на списъка...

Лошото е, че видиотените гласоподаватели на унуката на Кольо Лайното ще гласуват за него - независимо какво установи НАП.

А НАП кому какво държаха, че чакаха сигнал ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2014, 06:01

3 Владо | 07.09.201406:26

Черен пиар не, ами чак като катран. Да плюят и обвиняват този достоен човек, който плаче заедно с богатите си приятели. Интересна какво прави с бедните такива, или ги няма, защото много добре си ги подбира!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 06.09.201411:08

Какъв "черен пиар" кви пет лева?
Ако имаше независима прокуратура и съдебна система Бареков , а и още хора трябваше да са в затвора. И не за неплатени данъци, а за много по-сериозни неща.
Не че неплащането на данъци е несериозно престъпление - Ал Капоне за данъци са го осъдили.
А сумите изхарчени за последните избори от ББЦ са доста по-големи от официално отчетените. Само парите за "наблюдатели и застъпници" са повече от 2 -та милиона, които уж струвала предизборната кампания.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.04.2014, 18:22

1 Борислав Митков | 06.09.201410:40

Не за първи път ставаме свидетели на подобен опит за черен пиар на Бареков.
   

оценка

+0 -5