Сделката за печатницата на БНБ - първа стъпка към приватизация | webcafe.bg
newscafe

БНБ прави джойнт-венчър с печатницата си

Webcafe.bg
22.08.2013, 10:27 (обновена 22.08.2013, 15:58)
бобева

Снимка: © sofia photo agency

Вицепремиерът Даниела Бобева за сделката с печатницата на БНБ: Няма драма, няма трагедия, БНБ знае какво върши

Вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева заяви по Нова тв днес, че няма повод за притеснения относно сделката с печатницата на БНБ, която няма да се приватизира, а се прави джойнт-венчър, което е първата стъпка към приватизация.

Бобева беше шеф на дирекция в БНБ преди да заеме поста в кабинета Орешарски.

"Да успокоим гражданите и политиците, няма драма, няма трагедия. БНБ знае какво върши. С политиката си в кризата централната банка доказа способностите си да решава важните въпроси. През септември управителят на БНБ Иван Искров ще обясни цялата ситуация. Все пак обаче става въпрос за секретни неща, затова не очаквайте голяма публичност по въпроса", допълни тя.

Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество с френската компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" чрез непарична вноска под формата на старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала.

Френската компания, чрез дъщерното си дружество "Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал" С.А. Белгия, ще инвестира в новото смесено дружество над 22 милиона евро за осигуряване на бъдещата дейност и разрастване, срещу които ще придобие 70% от капитала, съобщи в началото на юни официално БНБ. Преди седмица шефът на централната банка Иван Искров обяви, че е готов да бъде изслушан от депутатите, което най-вероятно ще стане след ваканцията на парламента.

За сделката пръв би камбаната бившият червен депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков, който дори призова тя да бъде разгледана заедно с актуализацията на бюджета по време на извънредното заседание на парламента. Мотивът му беше, че според него става дума за скрита приватизация на печатницата.

На извънредното заседание на парламента на 16 август, когато беше отхвърлено ветото на президента върху актуализацията, случаят не беше разгледан, но прокуратурата съобщи, че се е самосезирала и е възложила проверка на ДАНС за установяване на евентуално извършено престъпление от общ характер.

Законови промени за държавните предприятия

Бобева посочи, че държавните предприятия не са управлявани добре и поради това се подготвя закон за управлението им и изобщо нова регулация, чиято цел е да се избегне политическата намеса, да има прозрачност при управлението и да се запазят обществените им функции. Законът ще е готов до 2 месеца и ще бъде представен за обществено обсъждане.

В страната има 224 дружества с държавно участие над 50%, извършва се ревизия на тези с миноритарните дялове, но проблемът е, че няма стратегия за развитието им, обясни Бобева.

"Периодът на прехода показа, че най-важното е как се управляват държавните предприятия, те трябва да се управлява прозрачно, както публичните дружества", каза вицепремиерът.

Бобева съобщи още, че не се предвижда нова актуализация на бюджета и ревизия на вече дадените обещания от правителството.

Oще: бнб  вицепремиер  даниела бобева  джойнт-венчър  държавни предприятия  печатница 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 22.08.201315:33

Ей тая статия вече е глупост. Джоинт венчър - първа стъпка към приватизация - дрън дрън - джоинт венчърите по света все за това се правят. Защо не вземете да пишете нещо, от което поне малко разбирате. В случая хората се опитват за намерят някакъв пазар, за продукция, която могат да произвеждат, защото разполагат с ненатоварени производствени мощности, а голяма реномирана чужда компания се опитва да изнесе част от производството си в България, защото е по-евтино и зада не и се налага да го изнесе в Китай, който е на п***а си м***а, ама ако не може тук, и там ще отиде.
Колко български компании има, които са със собственото си име на международния пазар? Всичко останало работи като суб-сидайърита, субконтрактори..., и джоинт венчъра е направо "върха на сладоледа"...
Дори и да е някаква "тайна подмолна" сделка за "приватизация" - Вие предпочитате да не произвежда нищо ли, машините да стоят и ръждясват и да остаряват физически и технологично?
Като искате да правите "адекватна журналистика", подбирайте си адекватно темите, не се хвърляйте на всичко, дето се казва - не всичко, дето хвърчи се яде.
Не се опитвам да ви давам акъл, как да правите журналистика - макар, че често не можете и да пишете грамотно в случая става дума за това, че не рядко каточели въобще не сте и в час - правите някакви отчаяни опити да сте интересни, ама без въобще да се постараете да създадете интересен материал в който да изразите обосновано мнение.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани