Жени на възраст до 50 години ще могат да зачеват ин витро, а сегашното ограничение до 43 г. ще отпадне, предлага здравния министър д-р Стефан Константинов | webcafe.bg
newscafe

Здравният министър предлага ин витро за жени до 50 години

Webcafe.bg
27.12.2010, 11:03 (обновена 27.12.2010, 15:04)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Здравният министър д-р Стефан Константинов предлага да се вдигне до 50 години възрастта за зачеване ин витро в България

Жени на възраст до 50 години да могат да зачеват ин витро, а сегашното ограничение до 43 г. да отпадне, предлага здравния министър д-р Стефан Константинов, съобщава "Труд" в днешния си брой.

В момента държавата финансира до 5 опита ин витро на жени до 43 години, но това не  е записано в закон.

Д-р Константинов беше провокиран от жалба до Комисията за защита от дискриминацията, подадена от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и две потърпевши българки 44-годишната Татяна Тотева и 45-годишната Елена Николова.

Според действащата в момента Наредба №28, заради навършени 43 години двете жени (както и всички останали след тази възраст) вече нямат право да станат майки с помощта на ин витро, пише авторът на публикацията Диана Тенчева.

А след 45 г. непозволени за тях са и инсеминациите (когато сперматозоидите се инжектират дълбоко в матката). В момента забраната за двата вида процедури важи както, ако искат да ги платят със собствени средства, така и ако кандидатстват за финансиране по линия на държавния Фонд за асистирана репродукция.

След като се запознала с аргументите и на жалбоподателите, и на Министерството на здравеопазването, комисията е взела решение: ограничението "представлява пряка дискриминация по признак "възраст". Според решението на комисията липсват "убедителни доказателства, че с въведената норма правото на равно третиране не се нарушава".

Решението на комисията е  от 7 октомври т. г. и нарежда в едномесечен срок МЗ да отмени дискриминационните си текстове. Но здравното министерство, оглавявано тогава от проф. Анна-Мария Борисова, започва да обжалва във ВАС. Затова отсъждането няма как да влезе в сила.

"Чака се насрочване на заседание по делото, дано съдът потвърди решението на комисията. И да се произнесе по-бързо. Защото за нас времето необратимо тече...", каза една от жалбоподателките Татяна Тотева, цитирана от "Труд".

В западноевропейските страни се приема, че репродуктивната възраст на жената е до 49 г., защото менопаузата започва на 48-53 г. А повечето ин витро клиники в САЩ пък позволяват на пациентките си да ползват донорски яйцеклетки до 50-годишна възраст. У нас лимит за тази процедури към момента няма, предстои и тя да се определи.

Според специалистите възрастта сама по себе си не е достатъчен критерий, който да посочи дали една жена ще забременее или не. Такава преценка може да се извърши само по доказани и познати единствено на акушер-гинеколозите методи.

Oще: ин витро  мз  министър  стефан константинов  яйцеклетка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

2 Ekaterina Kasabova | 27.12.201021:56

Random, ДА! Напълно подкрепям мнението Ви! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

1 randome | 27.12.201016:38

след "ПРОСТОТИЯТА" ин-виво_ин-вътре?????
престанете да "рекламирате"/"подигравате"....
с "хорското" нещастие Бесен
защо изобщо го четох??????
   

оценка

+0 -0