Три механизма за по-евтини лекарства | webcafe.bg
newscafe

Три механизма за по-евтини лекарства

Webcafe.bg
28.02.2012, 09:40 (обновена 28.02.2012, 12:28)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

Любенова определи като популистки ход намеренията на здравния министър да се срещне с дистрибуторите на лекарства. "НЗОК договаря отстъпките, министърът да се захване с нормативната уредба"

Три механизма за влияние върху цените на лекарствата предложиха зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз Аделина Любенова и председателят на националната пациентска организация д-р- Станимир Хасърджиев, които тази сутрин бяха в БНТ.

Първият е нивото на ДДС, като искането е да няма данък за препаратите, давани по лекарско предписание и плащани с публични средства. Такова решение е прието във Великобритания, посочи Любенова. Според нея фиксиране на надценките на лекарствата е друга постижима стъпка за тяхното поевтиняване. "Подобно решение работи в редица стари демокрации, защо да откриваме колелото", каза зам.-председателят на Българския фармацевтичен съюз.

През уикенда премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че няма да има специална ставка на ДДС за лекарствата. "Ако започнем с лекарствата ще отидем на хляба, ще отидем на всичко, а всъщност България е с най-ниските данъци в ЕС, така че това е популизъм и няма да го правим сега", каза Борисов.

Третото предложение за сваляне на цената на лекарствата е забраната едни и същи лица да са производители, дистрибутори и търговци на дребно на лекарства. "Това позволява монопол", коментира д-р Хасърджиев.

Той допълни, че организациите на пациентите, фармацевтите и другите браншови сдружения ще предложат на премиера към Министерския съвет да се създаде консултативен съвет по здравеопазване. Неговата роля ще е да обсъжда готвените решения преди тяхното приемане.

Любенова заяви, че след четири месеца работа на експерти от различни организации още през лятото е бил изготвена концепция за държавна лекарствена политика, но след изпращането й в Министерството на здравеопазването, документът е изчезнал и няма никакви дискусии по него.

Междувременно ТВ7 съобщи, че по нареждане на премиера Бойко Борисов здравният министър Стефан Константинов ще поеме ресор лекарства, докато бъде назначен нов зам.-министър на мястото на освободената Гергана Павлова. Константинов трябва да представи на Борисов анализ за ситуацията с лекарствата. Според телевизията ден преди планираната среща с дистрибуторите на лекарства, здравният министър вече е получил уверение от осем компании, че са готови да намалят цените.

Любенова определи като популистки ход намеренията на здравния министър да се срещне с дистрибуторите на лекарства. "НЗОК договаря отстъпките, министърът да се захване с нормативната уредба", каза тя.

По думите й е абсурд да бъде договорено намаляване на цените с обявените от министъра 50%. Д-р Хасърджиев добави, че пожелава на Стефан Константинов да договори 5-10 на сто по-ниски нива, но и това е съмнително.

И двамата бяха категорични, че най-драстична разлика в цените на лекарствата има при тези, произвеждани у нас, защото при останалите стойността им се определя на база нивата в останалите европейски страни. За медикаментите родно производство обаче нямало данни как се формират цените и база за сравнение. За това имало и предложение да се сравнят стойностите им с тези на пазари, където се предлагат - в Сърбия, Албания, Косово и т.н.

Наскоро изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев обясни, че често лекарствата на компанията са по-евтини в чужбина, отколкото у нас, като част от пазарна стратегия, целяща да се пробие на тях. Донев вчера определи намеренията на министър Константинов да свали цените на лекарствата с 50% като "рекламно-политическо послание".

Oще: ддс  лекарства  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани