Парламентът прие ветото върху поправката "Витоша ски" | webcafe.bg
newscafe

Нов слалом за поправката "Витоша ски"

Webcafe.bg , по БТА, Фокус и БГНЕС
27.06.2012, 14:17 (обновена 27.06.2012, 16:21)
витоша

Ще има ли зимен сезон на Витоша идната зима

Парламентът прие президентското вето върху промените в Закона за горите, известни като поправките "Витоша ски". Така половин година след като те бяха написани под диктовка, вкарани в Министерския съвет и одобрени за по-малко от месец - все в рамките на декември 2011, работата по тях започва отново.

Промените в закона, приет миналата пролет, се случиха, когато фирмата - собственик на съоръженията на Витоша, заяви, че няма да има зимен сезон, ако поправките не минат.

През зимата и пролетта граждани и природозащитници излязоха на няколко протеста по улиците на София, но никой от управляващите не им обърна внимание - дори когато бяха пред парламента. Едва когато се случи блокадата на Орлов мост, и премиер, и президент се обадиха.

"Найденов в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш - докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии - те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма 100% съгласие. Отиваш и го декларираш там. Отивай. Отивай, да не свършат. Ама изрично, декларативно, никакъв компромис". С тези думи днес в началото на заседанието на МС премиерът Бойко Борисов се обръща към министъра на земеделието Мирослав Найденов, чиято оставка беше искана по повод промените.

Както премиерът нареди, така и стана.

Какво каза министърът на земеделието Мирослав Найденов в парламента: "Сгрешихме в комуникацията с обществото и определена част от него. След като има обществено недоволство и протести, от името на правителството настоявам парламентарното мнозинство да подкрепи ветото на президента - каза Найденов. - Тази задача е много трудна. В разговорите позициите постепенно се доближават. Никой не е изолиран от тях и всеки, който желае, може да участва.

Надявам се консенсусът да бъде постигнат. Ще бъде трудно, защото години наред различните управления са накарали по-младата част от обществото да не вярват. По време на тройната коалиция поправките в Закона за горите бяха направени, за да обслужат нечии интереси и затова младите сега не вярват на политиците. Нека по тази тема, по последното национално богатство на България, да постигнем също консенсус."

Шефката на парлавентарната Комисия по земеделието и горите Десислава Танева също заяви, че "докато няма убеденост на еколозите, че околната среда ще бъде защитена, законопроектът няма да бъде приет." "Надявам се, че на кръглата маса ще постигнем обществено съгласие", каза още Танева.

Според председателя на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски (ГЕРБ), който е и бивш кмет на Разлог, планинските общини са реагирали "като ужилени" на ветото за промените.

Невъзможно е по всеки въпрос да търсим абсолютен национален консенсус, все на някой няма да му е удобно, смята Татарски. По думите му под натиск от улицата не бива нищо да се прави, трябва да се потърси националният интерес. 

Александър Радославов от левицата пък каза, че презастрояването не става без намесата на кметовете и общинските съветници. 

"Това е законодателство, което обслужва 2-3 фирми. Моето предложение е да се огледат нещата отвсякъде, да се направи едно истинско обсъждане и чак септември-октомври да се направят промените", заяви депутатът Михаил Михайлов от Синята коалиция.

Oще: вето  витоша ски  герб  гласуване  еколози  закон за горите  министър  мирослав найденов  парламент  премиер  промени  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

2 fata morgana | 27.06.201216:44

От всичко прочетено до тук, може да се извади извода, че всичко се развива в много положителна посока. Само бих добавила, че би било добре да се да даде шанс и на бизнеса (не в лицето на Цеко Минев), макар че не виждам как това може да се регламентира с някакъв закон, бил той екологосъобразен или не.
Уверена съм, че нашите планини са прекрасен източник на ресурс както в туризма, така и във водното дело, и без да има поголовна сеч, там могат да се реализират брилянтни проекти във всяко едно направление – въпросът е да има механизъм за дискутиране, възможност да се предлагат и дискутират добри проекти. Струва ми се, че всеки един бъдещ проект трябва да се разглежда поотделно (а не да бъде ограничаван общо от някакъв закон) и да се обсъжда колко е икономически обоснован и в каква степен влиза в противоречие с принципите на еколозите, и това да става от комисия, в която да има както инвеститори така и еколози.
В австрийските Алпи всяка една капчица от реките е оползотворена и то с необходимите мерки за запазване на екосредата. Туризмът е също така развит на максимална степен. Не разглеждам това като нещо на всяка цена положително. България продава въглеродни емисии на Австрия, което от всякаква гледна точка говори добре за нашата политика на опазване на горите. Но това не значи, че няма място за реализация на добри проекти.
Цитирам едно мнение на Мартин Димитров, което ми хареса:
"Най-големият проблем е, че отива на вятъра честната конкуренция. За да спечелиш трябва да си близък до властта – това пише в този закон. Призовавам партия ГЕРБ, ако има хора с достойнство, е да станат и да кажат: сгрешихме. И ние искаме да развиваме общините, но това не става с лобизъм за напреднали.”
Т.е най-доброто е да се даде възможност на повече и различни инвеститори и да се подберат най-добрите предложения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

1 explorer | 27.06.201215:38

"Промените в закона, приет идната пролет...." - как се приема закон ИДНАТА пролет Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани