Новините на 29.07.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Десните против задължителна забавачка за 5-годишните

Webcafe.bg
29.07.2010, 15:51 (обновена 29.07.2010, 16:55)
деца

Снимка: © БГНЕС

Синята коалиция предлага да отпадне текста за задължителна забавачка за 5-годишните...

*Синята коалиция предлага да отпадне промяната в проектозакона за народната просвета, според която всички 5-годишни деца трябва да бъдат обхванати от задължително предучилищно обучение. Предложението за отпадането на забавачката е внесено в деловодството на Народното събрание. Миналата седмица парламентът прие на първо четене проектопромените в закона със спорния текст за обучението на петгодишните. Между двете четения могат да се правят предложения за изменения в текстовете.

Според просветния министър Сергей Игнатов децата трябва да са подготвени за изискванията на учебната среда, когато тръгнат на училище в първи клас. Това е целта и на разширяването на предучилищното обучение.

Десните са против драстичните наказания, предвидени в проектозакона, ако родителите не пускат децата на учили - не могат ли да платят глобата, ще полагат общественополезен труд.

*Въвежда се платеното обучение в образователно-квалификационна степен "бакалавър", реши парламентът като прие на второ четене промени в Закона за висшето образование.

Измененията бяха внесени от ГЕРБ и изтълкувани като лобистки натиск на държавните ВУЗ-ове.

Висшите училища ще имат право да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен "бакалавър" и "магистър" по професионални направления и специалности по държавна поръчка, които са получили при програмната акредитация оценка "много добра". На практика право за платено бакалавърство ще имат всички акредитирани у нас ВУЗ. Въведени са редица ограничения, като например броят на студентите платено обучение да не надхвърля 5% от определения капацитет на съответното професионално направление или на съответната специалност от регулираните професии.

Таксата за платено обучение няма да може да надхвърля 1600-1700 лева на семестър. От следващата учебна година приемът ще се извършва по новия ред.

*Парламентът най-сетне одобри докладаа по лобистката наркопоправка в Държавен вестник (ДВ), която либерализираше режима за скрита реклама на наркотици със 116 гласа "за", нито един "против" и двама "въздържали се".  Докладът ще бъде изпратен на прокуратурата за проверка дали има криминално деяние. 

*Ако всички си вършат работата съвестно, до края на годината ще имаме на националния портал на е-правителство повече от 100 действащи е-услуги при това в реална експлоатация", заяви заместник-министърът на транспорта Първан Русинов.

*Депутатите забраниха днес изцяло продажбата на фойерверки на деца до 18 години. Това стана с приетите на второ четене текстове от Закона за оръжията, боеприпасите и пиротехническите изделия. Забраниха и носенето и употребата на оръжие и боеприпаси в обществени заведения за хранене и увеселение от 22:00 до 6:00 часа, както и в молитвени домове, храмове и манастири. 

Oще: бакалавър  вуз  забавачка  наркотици  петгодишни  сергей игнатов  синята коалиция  фойерверки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани