Стойнев разглежда американски реактор за "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

Министър Стойнев оглежда US реактор за "Козлодуй"

Webcafe.bg, по bTV
21.11.2013, 10:55 (обновена 21.11.2013, 17:27)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Според Драгомир Стойнев, АЕЦ "Белене" не е на дневен ред

Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев ще се срещне с ръководството на американската компания "Уестинхаус", за да разгледа най-новия й ядрен реактор, който може да бъде използван в АЕЦ "Козлодуй", съобщава bTV.

Това означава, че най-вероятно властта обмисля изграждането на седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" - идея, която не беше чужда и на правителствота на ГЕРБ.

Стойнев подчерта, че в следващите години България ще трябва да затвори както настоящите мощности на Първа атомна, така и няколко други електрически централи. Така има риск от износител на ток да се превърнем във вносител.

"След 15 години няма да имаме ядрени мощности. АЕЦ "Белене" не стои на дневен ред, докато договорите с руската страна са в арбитраж. Ето защо се търси възможност за изграждането на нов реактор в "Козлодуй" и то с американска технология. За мен е важно в България да бъде изградена най-модерната в сферата на ядрената енергетика", обясни Драгомир Стойнев.

Той се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ Робърт Ичорд, който отговаря за енергийните ресурси. Двамата са обсъждали възможностите за по-задълбочено сътрудничество между двете страни в сферата на ядрената енергетика и засилване на икономическите връзки.

А туризмът

По време на срещите си екипът на министъра е бил изненадан от въпросите, които американската администрация е задала, свързана с туризма. Според Драгомир Стойнев България не прави достатъчно да популяризира туристическия си продукт в чужбина, но от следващата година обеща допълнително пари за това.

Бюджетът на държавата за тази година е 3 млн. лева за по-съществена реклама на страната.

Oще: аец козлодуй  драгомир стойнев  сащ  уестинхаус  ядрена енергетика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани