WikiLeaks разкри защо германската компания RWE се оттегли като стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

WikiLeaks разкри тъмни работи около АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
21.12.2010, 10:59 (обновена 21.12.2010, 12:38)
асанж

Снимка: © Getty Images

Сайтът на Джулиан Асанж - WikiLeaks, разкри защо RWE се оттегли като стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

WikiLeaks разпространи секретен документ, касаещ АЕЦ "Белене" и причините за отказа на стратегическия инвеститор - германската компания RWE миналата есен. Това става ясно от статия в британския вестник "Гардиън".

След отказа на RWE миналата есен правителството не може да намери стратегически инвеститор за проекта за Втора атомна, с изключение на Москва...

Разсекретеният от WikiLeaks документ е от американското посолство в София от 7 юли 2009 г. Той е от посланик Нанси Макълдауни и изразява безпокойство от строителството на втората атомна елекроцентрала в България.

Според публикацията RWE решава да се откаже от проекта, тъй като "вонял на съмнителни сделки" още преди компанията да купи 49-те процента в проекта. Поради това участието й като стратегически партньор би могло да навреди на нейната репутацията по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори по проектите й за реактори.

Позицията на RWE е, че спазва стриктни стандарти на безопасност и при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Причината да се оттегли от проекта "Белене" е, че поради кризата финансирането му не е могло да бъде изяснено в съответния срок. Компанията е предупредила българските си партньори за трудностите с финансирането още на ранен етап.

Публикуването на документите съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален "ядрен ренесанс". Над 1000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, отбелязва "Гардиън".

В доклада на посланик Макълдауни се твърди също, че RWE била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според предишна грама немската фирма поискала да се  преразгледат всички, свързани с "Белене" споразумения.

В грама от февруари 2009 г. е посочено, че RWE се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с "Атомстройекспорт", избрана за строител, докато германската компания искала да наложи европейски бизнес практики. Подизпълнители на "Атомстройекспорт" обаче са френската "Арева" и германската "Сименс"...

Според разсекретения документ, посланик Макълдауни отбелязва, че проектът е застрашен от направените твърде големи разходи, финансови проблеми, отлагането на строителството и има сериозни опасения за сигурността и качеството. В дългосрочен период "Белене" може да коства на България повече от пари, пише в грамата.

Казва се още, че правителството, водено от БСП, НЕК, свързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори продължават да развиват проекта.  В документа се отбелязва, че следващото българско правителство трябва да бъде окуражено бързо старателно да се заеме с проекта, като се подчертае важността да се отговори на всички международни стандарти за сигурност и качество, а експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Европейската общност за атомна енергия да инспектират обекта.

Oще: rwe  wikileaks  аец белене  безопасност  грами  нанси макълдауни  посланик  проект  реактори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани