Докато той е министър, няма да има 13-а заплата | webcafe.bg
newscafe

Докато той е министър, няма да има 13-а заплата

Webcafe.bg
11.10.2011, 10:24 (обновена 11.10.2011, 10:35)
симеон дянков

За да запазим финансовата и социалната сигурност, трябва да инвестираме повече в секторите, които са бъдещето на българското общество

"Докато аз съм министър, те няма да получават 13-а заплата, дори и да има пари за нея, те се подписват за 12 заплати и работят за 12 заплати", това каза пред bTV Симеон Дянков, който по принцип е против плащането на 13-та заплата в държавната администрация.

Министърът на финансите повтори казаното преди дни, че няма да има коледни добавки за работещите в държавния сектор, но е възможно да бъде отпусната помощ за най-бедните пенсионери. Засега няма разчети, всичко зависи от това, дали през октомври и ноември забавянето на европейските икономики ще се усети и в България. "Ако не се усети, ще можем да направим нещо за най-бедните пенсионери", каза Дянков.

В същото време той сподели, че се е зарадвал, че парламентът се саморазпуска за изборите като депутатите запазват заплатите си. "През последните две седмици трибуната се използваше за предизборни изказвания. Добре е депутатите да са по родните си места по-близо до избирателите, да разберат какви са техните нужди", каза финансовият министър.

Слабостите на НАП

Дянков разкритикува централното ръководство на Националната агенция за приходите за неефективните проверки на хората с необяснимо богатство и обеща след изборите да бъдат оповестени имената на известни хора, популярни имена, които дължат пари на бюджета. Той уточни, че са действали в секторите енергетика, зърнения и захарния бизнес.

Като слабост на НАП той посочи, че досега не са правили проверки на фирми от различни сектори, свързани с един и същи собственик, давайки пример с Христо Ковачки, който след като е бил подложен на комплексна проверка, е установено, че дължи на държавата близо 200 млн. лв.

"Не са разработвали групи фирми от различни сектори. На въпрос защо сега разбираме, че Ковачки дължи близо 200 млн. лв., отговорът е, че нямаме анализ. Този анализ вече се прави и до края на годината ще излязат и други фигури, за които се знае, че имат собственост и се вижда, че не биха могли да я придобият", каза Дянков.

Имуществото на Кирил Рашков не е установено именно защото досега не е бил правен такъв анализ. Няма как НАП Пловдив да види на местно ниво всичките му имоти - виждат къщите, но не и автомобилите, ако са регистрирани другаде, каза Дянков.

Той защити председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която между 2001 и 2006 г. оглавяваше приходната агенция в Пловдив. "Придобивките на Рашков са били до 1997 г., по нейно време той е бил разцъфтял и през фондации и друг тип инструменти са се развивали нещата", посочи финансовият министър. "Няма как да се види на местно ниво. Това трябва да се справи в централата на НАП, ако има упрек, той е към централата на НАП", заяви финансовият министър.

Европа навлиза в рецесия, включително и Германия, поради което България ще понижи оценката си за икономически ръст догодина, каза още Дянков. „Предвижданията ни бяха за за 4.2 % ръст, но най-вероятно ще достигнем 2.5 % за 2012 г."

Oще: данъци  заплата  нап  пенсионери  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.03.2011, 11:42

3 tanq | 16.10.201119:57

хора не бъдете глупави да гласувате за този галфон Цветанов Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 09:26

2 Мечока | 11.10.201112:24

и да гласувате за ГЕРБ луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?!

Мисля, че еуфорията свърши Чаканов ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

1 aissan | 11.10.201110:38

След 2 седмици , да не забравите да отидете и да гласувате за ГЕРБ ! добре де, добре
   

оценка

+0 -0